Tillväxtverket

KUL besök på Frösö handtryck

Visst är det en konst att trycka på tyg! Det upptäckte ett gäng tillväxtverkare när vi fick besöka Frösö handtryck i Östersund.

Tina välkomnar KUL-gruppen till Frösö handtryck

– Vi var ute och letade efter en ny kontorslokal, och så stod vi plötsligt som ägare till ett anrikt handtryck. Det berättar ägaren Tina Stafrén, när hon tar emot KUL-sällskapet.

Frösö handtryck är ett av få tygtryckerier som finns kvar i Sverige och har en historia ända från 40-talet, då med näsdukar och vimplar i liten skala. Precis när Tina och hennes frilanskollega Johan Hallström var ute och letade ny lokal i det gamla militärområdet på Frösön som nu är ett industri- och kontorsområde, blev textiltryckeriet till salu. Tina och Johan tänkte snabbt om och tog över, samtidigt som de jobbar vidare på deltid med sina tidigare jobb som fotograf och AD.

I firman finns också gedigen kunskap i tryckandets exakta konst, Ingeborg Själander, som började jobba där 1974 och Hans-Ove Ström som jobbat sedan 1989!

Tina i tryckeriet

I tryckeriet löper nu långa löpmeter av handtryckta tyger, som till stor del går på export.

– Just det som ligger här ska till Norge och till Petter Stordalens hotell. Han gillar vårt koncept att trycka för hand och att även sy upp här på plats lokalt, säger Tina.

Annars är svenskbygderna i USA stora kunder och de är intresserade av de mer traditionella mönstren med dalahästar och blommor. Flera designer finns bland mönstren, allt från Gocken Jobs klassiker till dagens formgivare där många låter Norrlands landskap och natur ta plats i mönstren.

Vi i KUL-delegationen fick prova på att trycka själva. Med rätt stor hjälp från proffsen …