Tillväxtverket

EU-tävlingen för företagsfrämjande

EU-kommissionen söker projekt inom företagsfrämjande som kan inspirera andra inom EU. I år kommer juryn att titta särskilt på insatser som främjar hållbar och digital omställning.

Två projekt från varje EU-land går vidare till finalen som äger rum i november i Slovenien om Covidläget tillåter, annars sker finalen digitalt. 2019 års vinnare var HealthTech Nordic och KTP Energi.

Vad kan företagsfrämjarna vinna?

  • Uppmärksamhet på internationell nivå och nätverkande med andra i hela EU som arbetar med liknande frågor. Två initiativ från varje land får delta vid prisceremonin.

Så här är tävlingen upplagd

  1. Nomineringar skickas in via ett webb-formulär. Fram till den 18 maj 2021 är det öppet att nominera till den svenska uttagningen. För att kunna nomineras måste initiativet ha hållit på i minst 15 månader och kunna uppvisa konkreta resultat.
  2. En svensk jury väljer ut högst två nomineringar som ombeds komma in med en fullständig ansökan. Till den fullständiga ansökan ska bland annat bifogas ett rekommendationsbrev från någon som känner till projektet, men som inte är direkt involverad i det.
  3. Tillväxtverket skickar in de fullständiga ansökningarna till den europeiska juryn.
  4. De nominerade får besked om huruvida de går till final eller inte. Oavsett vilket får de två initiativen som nominerats från Sverige en inbjudan till prisceremonin. Resan betalas av EU-kommissionen.

Mer om tävlingen och tidigare vinnare på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..