Tillväxtverket
eu-logotyp

Projektexempel

Läs artiklar om projekt från programmet Övre Norrland

 • Tillväxtresan: EU-medel viktig pusselbit i Lindbäcks framgångssaga

  Bild på Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg. Lindbäcks bygg i Piteå har sedan starten 1924 gått från att vara en liten familjedriven byasåg till att bli Sveriges största producent av klimatsmarta flerbostadshus i trä. Den senaste satsningen är en självförsörjande, 42 000 kvadratmeter stor ”superfabrik” i Öjebyn.Vi besökte det stora lilla familjeföretaget för att ta reda på mer om varför man valt att bygga hus av trä – och vad stödet från EU betytt för deras utveckling.
 • Tillväxtresan: Utbyggnaden av Piteå hamn betydelsefull för den regionala skogsindutrin

  Ulrika Nilsson I Piteå hamn byggs det just nu för fullt. Där ska en ny hamndel snart stå redo. Vi har besökt det norrländska transportnavet för att undersöka hur stödet från EU hjälper till att utveckla hamnen – och vad utbyggnaden betyder för regionens skogsindustri.
 • Tillväxtresan: Det svenska träbyggandets återuppståndelse

  Säkerhetsrisken fick oss att förbjuda det. Ny kunskap, uppdaterade byggregler och finansiellt stöd från EU lät oss välkomna det tillbaka. Det här är berättelsen om hur det svenska träbyggandet brann ner i slutet av 1800-talet – och om de krafter som mer än 100 år senare håller på att göra det till en vital del av vår skogsindustri igen.
 • Möjligheternas Region

  Ett samverkansprojekt mellan åtta kommuner i Västerbottens inland för att stärka företagandet genom fler nya företag och produkter men även växande företag.
 • Samverkan mellan turist­destinationer i projektet Intill

  Destinationerna Gold of Lapland, Hemavan Tärnaby och Destination South Lapland har i tre år jobbat från grunden med kvalitet, värdskap, varumärkeskännedom, hållbar destinationsutveckling och internationalisering. För att tillsammans få en långsiktig och stärkt besöksnäring på destinationerna.
 • Skogens hjältar i fokus i projektet SMART innovation

  Kung Carl XVI Gustaf tittar i en VR-kamera. Testplattformar för utveckling av framtidens smarta skogsmaskiner och en förbättrad innovationsmiljö. Det är några av resultaten från projektet SMART Innovation.
 • TRIUMF hjälper företagen växa

  En hållbar tillväxtstrategi, dubblerad omsättning och dubbla antalet anställda. Det är målen med projektet TRIUMF i Övre Norrland.
 • Norrbotten - förebild för hållbara energi- och klimat­lösningar

  Projektet Green - Gröna energiinvesteringar - har nu kommit halvvägs in i projekttiden. Målet är att etablera Norrbotten som en förebild för hållbara energi- och klimatlösningar. Det är Energikontor Norr som, i samverkan med Företagarna Norrbotten, Energivetenskap, Nationalekonomi samt Entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, vänder sig till företag och entreprenörer som har affärsidéer inom förnybar energi och energieffektivisering.
 • Umeå satsar på hållbar livsstil

  En kvinna och en man står bredvid en lådcykel Fler bussar som går på el, utlåning av ellådcyklar och ny cykelbro över älven. Det är några grepp som ska göra Umeå till en mer koldioxidsnål plats.
 • Effekt - utveckling av besöks­näringen i Umeå­regionen

  Projektledare Sirpa Kärki, Ann Lindberg, ledamot i styrgruppen från Robertsfors kommun samt Romualda Wilma, Åbrånets limousin, Hörnsjö. Det övergripande målet med projektet Effekt är att öka konkurrenskraften för små och medelstora företag inom besöksnäringen i regionen, på regional, nationell och internationell marknad.
 • Nytt liv för anrikt hotell

  Bild: Bio Norden, en lokal kulturscen i Jokkmokk Hotell Gästis i centrum av Jokkmokk var länge nedläggningshotat. Tack vare Norrbottens ramprojekt för företagsstöd har hotellet kunnat satsa på en nystart som kulturell mötesplats.
 • Optisk mätteknik ska stärka näringslivet i norr

  Åsa Holmner från Glesbygdsmedicinskt centrum vid ett av OMIN:s seminarier. Optisk mätteknik är ett av Europas hetaste teknikområden. Nu ska små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten inspireras att satsa på den nya tekniken för att öka sin konkurrenskraft.
 • Pegin XL ska öka exporten från Norrbotten

  En person står i mörker och svetsar något. I Pegin XL ska små och medelstora företag i Norrbotten få stöttning att våga sig ut på export och bli internationellt framgångsrika.


Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.