Tillväxtverket
eu-logotyp

En halv miljard för ett hållbart Västsverige – nu kör vi!

En stor av EU:s budget går till olika projekt för ett sammanhållet och mer konkurrenskraftigt Europa. Under åren 2021-2027 har Västsverige tilldelats ungefär en halv miljard kronor för att utveckla näringslivet.

En man syr.

Vad finansieringen ska ge för resultat bestäms av vårt programdokument, som nu är godkänt. Det har varit många, långa förhandlingar med många parter involverade. Äntligen kan vi sätta spaden i marken och blicka framåt.

Vad ska vi göra med vår halva miljard?

Visionen är ”Ett hållbart och mer konkurrenskraftigt Västsverige”. Vi vill nå dit genom att stärka små och medelstora företag. Det är där jobben skapas och de har inte alltid egna utvecklingsresurser.

En stor tyngdpunkt är forsknings- och innovationsinsatser. Hur ser vi till att forskningsaktörer och företag samarbetar för att använda all den kunskap som finns?

En annan grundsten är cirkuläritet och material. Hur kan vi minska uttaget av råvaror och använda de resurser som finns på ett bättre sätt?

Vi finansierar också breda satsningar gentemot små och medelstora företag, insatser för strategisk kompetensförarsörjning och främjandet av förnybar energi.

Hur gör man för att söka finansiering?

Två eller tre gånger per år öppnar vi möjligheten att ansöka om finansiering. Tanken är att främst aktörer i det företagsfrämjande systemet söker projektmedel för att i nästa steg stötta företag. Det kan handla om stödaktörer inom innovation och entreprenörskap, bransch­organisationer, kommuner, regioner, myndigheter, forsknings­institut, universitet och högskolor.

Just nu har vi fyra utlysningar öppna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med sista datum för ansökan i december. Där hittar du inriktningar och de mål vi vill uppnå.

Nu lanserar vi långsiktiga planer för utlysningar

Regionalfonden utgår från EU:s sjuårsbudget. Det är en stabil finansiering som ser likadan ut över tid och nu har vi tagit fram planer för utlysningar för att underlätta för er planering.

Ni hittar den Västsvenska planen för utlysningar här.

Har ni frågor eller idéer? Hör av er till oss!

Läs mer om programmet

Läs mer om programmet Västsverige här. En kortversion av programdokumentet publicerar på den här sidan under hösten.