Tillväxtverket
eu-logotyp

Projektexempel

Läs artiklar om projekt från programmet Mellersta Norrland

 • Mittstråket kortar restider och ökar kapaciteten för godstrafik

  Bild på Västra tågstationen i Sundsvall. Kortare restider, ökad trafiksäkerhet och ökad kapacitet för godstrafik. Det sammanfattar regionalfondsprojektet Mittstråket rätt bra.
  - Även om vi är få människor så behöver vi ha möjlighet att resa och godset måste ta sig fram för att det här landet ska överleva, säger Erik Lövgren, kommunalråd Ånge kommun.
 • Drönare ska effektivisera renskötseln

  Niklas Johansson från Tossåsens sameby och Mårten Wikner från Digidest testar drönare försedda med IR-kameror i fjällen. Renskötseln är en viktig näring och en förutsättning för att kunna behålla en levande landsbygd, en storslagen fjällmiljö och samtidigt sträva efter en minskad miljöpåverkan.Just nu pågår ett projekt där man testar om drönare försedda IR-kameror kan effektivisera arbetet för rennäringsföretag.
 • EU-fonderna och ideell kraft – ett måste i bredbandsbygget

  Mikael Näsström förklarar för en grupp statligt anställda hur fiber fungerar. Region Västernorrland bjöd myndigheter på en bussresa för att visa hur de arbetar för att uppnå de nationella bredbandsmålen. 2020 ska 95 procent av Sveriges hushåll och företag ha tillgång till internet med en hastighet om 100 Mbit per sekund. Så lyder regeringens bredbandsstrategi. Men vägen till ett uppkopplat Sverige är allt annat än spikrak. Det är en historia om stad och land, om utanförskap, ideell kraft, folkligt engagemang och samverkan.
  - Utan fondsamverkan hade detta varit omöjligt, säger Anders Rodin på Kramfors Mediateknik AB.
 • Snöfabriken fick hela byn att leva

  Projektledare Micke Althin och Mats Erlander, vd på Bruksvallarna & Ramundberget Fjäll AB. Jakten på den bästa snölagringen ligger i fokus när Bruksvallarna, bland annat känt från SVT:s vinterstudio, satsar. Men EU-projektet Bruksvallarna Snow Factory har resulterat i så mycket mer än snö.
 • Unikt labb ska utveckla krishantering

  Barn ritar på stor ritplatta. Hur reagerar människor i panikartade situationer? På Mittuniversitetets nya risk-och krislaboratorium i Östersund vill man kunna undersöka just det. När labbet, som delvis är finansierat av regionalfondsprogrammet, är i bruk kommer det att kunna simulera allt ifrån stora folksamlingar till trafikolyckor. Allt medan deltagarnas reaktioner fångas upp i ett kontrollrum.
 • Hydrauliken är industrins muskler

  Med distansutbildning och certifiering på nätet ska projektet Kompetensutbyggnad KHS motverka kunskapsglappet inom hydraulikens område. Företag runt om i landet tappar många miljoner kronor per år i form av stillestånd och felhantering av maskiner som en följd av bristande kompetens.
 • Forskare hjälper företag utveckla smarta system

  En man visar upp något från projektet Smart på sin dator för en kvinna Reklamdrakar på stan som ändrar färg när barnen kramar dem, eller permobiler som ”går fot”. Det är några exempel på innovationer som tagits fram i projektet SMART där 44 företag i Jämtland och Västernorrland samarbetar med forskare och doktorander på Mittuniversitetet för att dra nytta av de möjligheter som den senaste tekniken innebär.
 • E-tjänster gör kommuner mer tillgängliga och attraktiva

  Genomgång vid en arbetsplats, där människorna har reflexvästar och bygghjälmar Helautomatiska tjänster för att till exempel ansöka om barnomsorg eller bygglov. Det är ett av målen för projektet eSamverkan som rullar på i nio kommuner i Mellersta Norrland. Detta för att möta kraven från invånare och företagare.
 • Gemensam storsatsning på Mittstråket

  Bild på en skylt som berättar att cykelvägen byggs. Mittstråket är en viktig öst-västlig transportsträcka mellan Sundsvall och Storlien som länge varit eftersatt. Nu kraftsamlar sex kommuner, två län och Trafikverket tillsammans för kortare restider och säkrare trafik.
 • Bredband till hela Västernorrland

  Karta över Västernorrland som visar dragningen av fiber. År 2020 ska 90 procent av alla företag i Västernorrland ha tillgång till snabbt bredband. Bakom satsningen Dig. 2020 står Länsstyrelsen och länets samtliga kommuner.
 • Industriföretagen lockar ny arbetskraft

  Ungdomar gör chokladdoppade tunnbrödschips på Mörsjö Deli Industrilyftet ska stärka konkurrenskraften hos industriföretag i Jämtland och Härjedalen. Målet är att fler unga samt kvinnor och utlandsfödda lockas till industrin.