Tillväxtverket
eu-logotyp

Sociala företag öppnar restaurang på Hisingen

Redan innan projektet One Stop Future Shop var färdigriggat ville Göteborgs Stad handla upp 400 dagliga matportioner till sin nya gymnasieskola. Det ger sysselsättning till flera kooperativ och jobb åt cirka 50 personer. De flesta kvinnor.

Två personer jobbar med att laga mat i ett kök.

Bilden har ingenting med projektet att göra.

Det låter som en dröm men stadens upphandling är resultat av ett gott förarbete. Samira Savarani är ansvarig för delprojektet Kvinnors företagande och hade ”bearbetat” utbildningsförvaltningen och andra aktörer innan frågan kom.

– Min uppgift är just nu att säga ja till mina duktiga medarbetares idéer, säger projektledare Daniela Ölmunger och poängterar värdet av att vara flexibel.

– När vi skrev ansökan för ett par år sedan visste vi inte att många människor från Syrien skulle komma hit. Men nu är de här och ska både gå i skolan och hitta arbete.

En av One Stop Future Shop´s uppgifter är att hjälpa utrikesfödda kvinnor att starta och driva företag. Många är redan engagerade i sociala företag kopplade till mat, och Daniela Ölmunger beskriver utbildningsförvaltningens fråga som ”den gyllene dörr vi väntat på”.

Ger sysselsättning åt 21 företag

Att leverera 400 portioner om dagen involverar sex kooperativ inom One Stop Future Shop plus 15 kooperativ inom Social Trading. Totalt kommer över 50 personer att arbeta med matlagning, logistik, meny, merförsäljning med mera. Även kommunens äldreomsorg har visat intresse och om den affären går i lås krävs ännu fler.

– De vill att vi levererar mat till olika boenden, vilket troligen betyder att vi måste ta oss förbi mängder av lagar och regler, men det klarar vi, säger Daniela Ölmunger.

Möjligheten till avtal har uppstått eftersom Göteborg Stad gör ett tillfälligt undantag för sociala företag vid sina upphandlingar.

Pitchskola och rådgivning på sex språk

I april 2016 öppnade One Stop Future Shop ett business center i stadsdelen Biskopsgården. Där kan företag få gratis rådgivning och stöd på sex olika språk och efter bara några månader har över 60 företagare från Syrien sökt sig dit.

– Många av dem har haft företag i hemlandet och behöver bara slipa sin affärsidé så att den fungerar i Sverige, säger Daniela Ölmunger.

Andra aktiviteter är drop-in-rådgivning på bibliotek och starta-eget-rådgivning under det årliga Kulturkalaset.

– Meningen är att unga företagare ska få testa sina affärsidéer och ställa frågor till erfarna rådgivare. De som vill kan också gå vår pitchskola för att sedan delta i ett mini-Draknästet där de får testa sin idé inför en jury med erfarna personer från Volvo Cars, Ericsson och HiQ.
One Stop Future Shop stöttas också av 40 studenter vid två mastersprogram vid Göteborgs universitet.

Fakta om projektet

Projekttid: 2016-01-01–2019-04-30
Stödmottagare: Göteborgs kommun
Beviljat stöd från EU:s regionala utvecklingsfond (SEK):
6 907 086
Medfinansiärer: Göteborgs kommun, Business region Göteborg AB, Göteborgs universitet, Förvaltnings AB GöteborgsLokaler