Tillväxtverket
eu-logotyp

Pegin XL ska öka exporten från Norrbotten

I Pegin XL ska små och medelstora företag i Norrbotten få stöttning att våga sig ut på export och bli internationellt framgångsrika.

En person står i mörker och svetsar något.

– Här finns definitivt en stor oupptäckt potential, säger projektledare Håkan Karlsson på IUC Norrbotten. Många industrinära företag har aldrig tänkt på möjligheten att sälja på en annan marknad utan levererar av gammal vana sina många gånger unika produkter enbart till basindustrin i sin egen region. Vi vill få dem att förstå vilka möjligheter de har för att börja exportera.

Sommaren 2016 är 14 företag i gång. Samtliga har genomgått en omfattande procedur med analyser för att se om de har de rätta förutsättningarna. Nästa steg är att göra företagen redo för export och slutligen att hjälpa dem att få fäste på främmande mark. Vid projektets slut ska 15 företag ha strukturerade exportaffärer. Då ska det också finnas ett permanent exportkontor i regionen som kan fortsätta att arbeta för företagen.

Se fyra filmer om företag som deltagit i projektet Pegin XL:

Företaget Spinab

Företaget BioOptima AB

Företaget Emaintenance365

Jokkmokks Tenn

Arbetsmetod i tre steg

– Det unika med vår arbetsmetod är att vi förbereder företagen redan på ett tidigt stadium, säger Håkan Karlsson. Normalt brukar ett företag be om hjälp att göra en marknadsanalys för att eventuellt kunna exportera. Men ofta undersöks inte företagens möjligheter ordentligt innan den processen sätts igång. Vår arbetsmetod inkluderar noggrann analys i tre steg. Efter projektets slut ska metoden lanseras, så att andra regioner kan följa efter. Under 2016 pågår diskussioner med både nationella och internationella kontakter.

Ett av de bolag som deltar i Pegin XL är Gefa System AB i Gällivare, som sedan tio år levererat ett system som styr ventilationen till gruvan i Malmberget efter hur mycket aktivitet som pågår där. Effekten för LKAB är att man har minskat sin energiförbrukning med 100 gigawattimmar per år, vilket betyder besparingar på omkring 25 miljoner kronor per år, berättar Håkan Karlsson.

– Vi tyckte att det var lyckat och påpekade för bolaget att det finns fler gruvor här i världen som skulle kunna vara intresserade. Nu är de på väg mot en exportmarknad.

– Det betyder mycket för oss att vara med i projektet, säger Ulf Karlsson, vd för Gefa System AB. Vi får professionellt stöd och slipper göra alla misstag. Vi har också fått hjälp med att skaffa kontakter utomlands. Nu, när vi kan sälja produkter på fler marknader, är vi inte längre så beroende av den lokala marknaden. 

Fakta om projektet

Projekttid: 2015-04-01–2018-07-31
Stödmottagare: Industriellt Utvecklings Centrum Norrbotten AB
Beviljat stöd från EU:s regionala utvecklingsfond (SEK):
7 200 000
Medfinansiärer: Business Sweden, Norrbottens läns landsting, Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs mer om projektet på iucnorrbotten.se