Tillväxtverket

Västra Götaland

Slussens Pensionat

Slussens Pensionat har skapat en hållbar verksamhet som är eftertraktad bland såväl artister som gäster och personal. De erbjuder en genuin atmosfär med mycket hjärta, mat av högsta klass, välpaketerade upplevelser med musik, boende och mat samt en musikscen där ”alla” vill uppträda.

Vit stor byggnad vid vattnet - Slussens Pensionat.

Foto: Slussens Pensionat

På norra Orust i Bohusläns skärgård ligger Slussens pensionat – en legendarisk musikscen, ett semesterhotell, en gastronomisk metropol och en vacker plats för kreativa möten.

Utveckling av verksamheten

Under årens lopp har Slussens pensionat utvecklats och det har tillkommit olika delar i verksamheten, såsom boenden, restaurangverksamhet året runt, paketering av musikupplevelser, cykelpaket med mera.

Det mest unika med verksamheten är att de lyckats skapa en musikscen som är liten till ytan men med dignitet där artister gärna återkommer år efter år. En verksamhet som bygger på livemusik drabbades givetvis hårt av pandemin. De lyckades förhandla om avtalen och hitta ett sätt att ha arrangemang med max femtio personer i publiken. Lösningen blev ett ”Music lover-paket” där övernattning och tre rätters middag ingick. Trots det högre priset valde många gäster att prioritera ett besök på Slussen.

Inspiration för andra

Slussens Pensionat arbetar aktivt för att stärka besöksnäringen i Bohusläns innerskärgård tillsammans med flera andra framgångsrika aktörer. De har inspirerat många verksamheter längs kusten att satsa på musikframträdanden som en del i sitt koncept. Generöst har de delat med sig av sin kunskap. Slussen är också pionjärer inom konceptet Smaka på Västsverige och att utveckla den lokala maten. De var också pilotföretag i att utveckla kvalitets- och hållbarhetsverktyget Swedish Welcome.