Tillväxtverket

Södermanland

Bergs Gård i Trosa

Trots pandemitider med stora utmaningar har Bergs Gård i Trosa sett nya kreativa sätt att utvecklas och fortsätta att växa. Att vara snabbfotad och inte vara rädda för att testa nya saker är deras styrka.

Bergs Gård på landsbygden i Södermanland

Foto: Lindring.se

Bergs Gård är en av Sörmlands äldsta gårdar som drivs av familjen Jonsson sedan sex generationer. Verksamheten är ett ekologiskt lantbruk och en upplevelsegård med boenden vid gård, skog och hav. MTB-cykling i skog och på teknikbanor, kajakpaddling, matlagning i naturen, skogsbad och sälsafari är några exempel på aktiviteter. Efter en lång dag slappnar gästerna av i havsbastun eller kryper ner i utejacuzzin med utsikt över åkrar och ängar.

Utveckling av verksamheten

Paletten av aktiviteter är bred och utveckling av gården ständigt pågående, vilket gör att besökare kan återkomma till gården ofta och ändå alltid mötas av något nytt. Bergs Gård har snabbt vågat testa nya koncept och innovativa lösningar för att gästerna ska känna sig trygga och kunna fortsätta besöka gården. Exempel på dessa är till exempel lansering av en app för utomhusbeställning av mat, möjlighet att boka gårdsbutiken för att kunna handla själv utan andra gäster, “Julmiddag på Hjul” där de lät husbilarna parkera utanför restaurangen för att få julmiddagen serverad i bilen och restaurangmiddag i stugan.

Kunskap och samverkan

Gården arbetar aktivt med nätverkande, samverkan och gästdialog. Bergs Gård har under året arbetat aktivt med relationsbyggande marknadsföring i sociala medier där man aktivt berättar historien om gårdens utveckling och engagerar gästerna i arbetet samtidigt som man intresserat sig för och möter kundernas behov i realtid.

Verksamheten deltar aktivt i samverkansprojekt och är snabbfotad när nya möjligheter dyker upp. Det kan handla om allt från att bli värd för ett bokningsbart naturbord via Visit Swedens “The Edible Country” eller att svara på (och vinna) en upphandling när Länsstyrelsen Södermanland vill utveckla ett Utecafé i Stendörrens Naturreservat. I filialen på Stendörren serverar de nu lokalproducerad lunch och fika och erbjuder kajakuthyrning som tillgängliggör naturupplevelser av reservatet från havet.

Ett ekologiskt lantbruk

På Bergs Gård “gräver man där man står”. De förfinar gårdens tillgångar och arbetar med lokala samarbetspartners och producenter för att skapa ett attraktivt och medvetet erbjudande till kunderna.

Med ett ekologiskt lantbruk i grunden för verksamheten finns hållbarhetsfrågan alltid på agendan. Istället för att sälja gårdens kött vidare till grossister har Bergs Gård valt att öppna en Gårdsbutik där naturbetesköttet säljs direkt till gästerna. Verksamheten är transparent och gården visar med stolthet upp sin djurhållning och konsumenten kan följa hela produktionen. De bjuder in lokala producenter och arbetar aktivt för att vara en arena för lokalproducerade produkter och mathantverk. Det syns både i den dagliga verksamheten i gårdsbutiken, restaurangen och i event som Aptitrundan som arrangeras av Sörmlands Matkluster.