Tillväxtverket

Gotland

Medeltidsveckan

Förra året genomfördes festivalen digitalt och allt på plats var inställt. I år skapades en hybridfestival med både publik på plats och digitalt. Men kanske det allra största - efter snart 40 år har festivalen hittat ett sätt att få intäkter.

Marknadsplatsen vid Medeltidsveckan på Gotland

Foto: Medeltidsveckan

Medeltidsveckan har genomförts i ur och skur i 37 år och är en av Sveriges äldsta festivaler. Ett normalår besöker runt 40.000 besökare den åtta dagar långa festivalen med över 600 kulturevenemang. Det är allt från större konserter till sagoberättare i en ruin, tornerspel och teaterföreställningar som avlöser varandra runt den stora marknaden med medeltida marknadsstånd där bland annat smeder, svarvare och keramiker visar upp sitt hantverk.

Utveckling av verksamheten

Medeltidsveckan har under 2021 tagit klivet in i en hybrid upplevelse. Förra året skapades en digital festival och allt var inställt. I år skapades en hybridfestival med både publik på plats och digitalt.

Men kanske det allra största de gjort är att de skapat ett sätt att få in intäkter. Med kravet att besökaren vid varje evenemang behövde lösa en biljett med ett medeltidspass så skapade de intäkter som inte funnits tidigare. Det var från början ett sätt att kontrollera antalet människor som deltog fysiskt på marknader, konserter, kurser och evenemang – för att kunna skapa ett smittsäkert evenemang. Det har inneburit att Medeltidsveckan nu har skapat helt nya möjligheter för en självständig, självfinansierande festival. En hållbarhet i verksamheten som skapar nya möjligheter för expansion och utveckling. Både i arbetstillfällen och ny verksamhet året runt och ön runt för festivalen som annars bara funnits 8 dagar per år i Visby.

Festivalen har även skapat en stark gemenskap hos återkommande besökare som deltar i genomförandet och bevarandet av festivalen. Året runt kan de följa Medeltidsveckan digitalt och i poddform.

En smittsäker festival

Medeltidsveckan har haft trängselvärdar som sett till att trängsel undvikits så att festivalen kunnat genomföras på ett smittsäkert sätt. Med facit i hand så har Gotlands smittskyddsläkare kunnat meddela Medeltidsveckan att man inte kunnat härleda ett enda coronafall till festivalen.