Tillväxtverket

Gävleborg

Trolska Skogen

Att involvera lokalbefolkningen, de lokala och regionala företagen och besökare i att utveckla verksamheten och ta tillvara deras kunskap, energi och kreativitet. Det är receptet till att Trolska Skogen blivit ett hållbart och spännande besöksmål.

Man med några barn i Trolska skogen.

Foto: Trolska skogen

Trolska Skogen är en kombinerad teater- och naturupplevelse i Mellanfjärden, Hälsingland. Det startade 2011 och är idag ett besöksmål för barnfamiljer med över 30 000 besökare ett normalår. En kärlek och vördnad för naturen är grunden i Trolska Skogen. Här går sagor, folktro, naturen, musik och sång, hand i hand. Med teateräventyren vill de på ett roligt, dansant och lekfullt sätt öka barns intresse för natur och kultur.

Utveckling av verksamheten

Trolska Skogen visar på en enorm kreativitet och drivkraft, gällande kombinationen av tankegångar kring miljö, framtidsperspektiv i sin egen verksamhet och vikten av samarbete med lokala företag och föreningsliv. De bidrar till en innovativ utveckling genom att inspirera till att använda skogen på ett hållbart sätt och sprida kunskap om skogens betydelse. De lägger också vikt på att använda närliggande leverantörer i allt inom ramen för deras verksamhet och öppnar upp för samarbeten med de företag som finns i bygden. De tar till vara på den kunskap och de resurser som faktiskt finns ”runt knuten”, vilket har lett till fin produktutveckling och affärsutveckling även för andra företag och parter. De skapar också paketlösningar tillsammans med aktörer från hela regionen.

Verksamheten bygger på ett gediget arbete med manusförfattande, skapande och ombyggnad av sagans spelplatser i skogen efter manuset, rekrytering av skådespelare, marknadsföring med mera inför varje säsong, Restriktionerna har gjort att de varit tvungna och ändra och anpassa samt hitta på nya produkter.

Projekt som gav glädje

Trolska Skogen genomförde under hösten/vintern 2020-2021 projektet Att virka en sjö – en idé att virka en ”vattenyta” på 300 m2. Den var i olika blå och gröna nyanser och med fiskar, paddor, sjöodjur och vattenfåglar i olika färger. Alla som ville delta i virkningen fick ett paket med garnnystan och virknål samt kakor till kaffet hemskickat. Hemma kunde de deltagande i lugn och ro virka sin del och sedan skicka tillbaka. Sedan sattes allt ihop till en enda stor konstinstallation. Trolska Skogen ville med projektet skapa hopp, glädje och framtidstro och hoppades att det skulle ge deltagarna energi och skaparglädje under en tid då många satt i hemkarantän.

Under projekttiden bjöds deltagarna in till virkcafé via Zoom. Alla som ville kunde umgås i större eller mindre grupper och utbyta idéer och kunskap. De bjöd även in flera föreläsare med olika perspektiv till de digitala virkcaféerna.