Tillväxtverket

Dalarna

Vasaloppet

Som en motor för motion och hälsa i Sverige inspirerar Vasaloppet människor till rörelse. Med stor kreativitet har de under pandemiåret nått nya målgrupper, utvecklat nya produkter och tekniska plattformar för att fortsatt vara en stark reseanledning för Dalarna.

Vasaloppets målgång i Mora.

Foto: Vasaloppet

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor och det första loppet arrangerades redan 1922. Sedan 2009 erbjuds lopp året runt genom Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning. Årligen lockas nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora.

Utveckling av verksamheten

Under pandemin har intresset hos svenska folket för naturupplevelser och aktiviteter ökat kraftigt. Vasaloppet har sett det som en möjliggörare och lyckats nå nya målgrupper.

Pandemin och dess restriktioner har resulterat i utveckling av nya produkter som Vasaåket och Hemmavasan. På Vasaloppsarenan kunde deltagare åka 10, 30, 45 eller 90 km under en längre period och det fanns även möjlighet att genomföra sitt Vasaåk på hemmaplan för den som inte hade möjlighet att ta sig till Dalarna. Nya tekniska plattformar utvecklades som Vasaloppet.TV och en ny app som möjliggjorde registrering av Hemmavasan. En utveckling som framåt skapar stor potential för människor att aktivera sig i Vasaloppsarenan året runt.

Inspiration och uppladdning

Vasaloppet arbetar året runt med att inspirera människor till motion och rörelse. Detta gör de dels i egna kanaler såsom sociala medier men även i Vasaloppet.TV, deras playtjänst där man kan få hjälp och tips på olika nivåer av de officiella vasaloppscoacherna.

Vasaloppet har samarbeten med 77 officiella partners i form av officiella vasaloppsbutiker, vasaloppscoacher, och vasaloppscentran i syfte att sänka trösklar och möjliggöra för intresserade att skaffa sig den kunskap som behövs för att genomföra Vasaloppet, oavsett nivå. De officiella coacherna och centren arrangerar läger och träningsgrupper på olika platser runt om i landet. Det skapar reseanledningar för deltagarna i uppladdningen för sitt Vasalopp.