Tillväxtverket

Västra Götaland

Alliansloppet Action Week

Folkfesten Alliansloppet har i många år fått folk att gå man ur huse. I år blev rullskidloppet till en elittävling som TV-sändes. Helt coronasäkrad och utan publik på plats, men satte ändå Trollhättan på kartan.

Två rullskidåkare som tävlar.

Foto: Alliansloppet

Alliansloppet är ett rullskidlopp som startade 2007 och som sedan dess har utvecklats till en folkfest för motionärer såväl som för eliten. Loppet körs i olika klasser på en bana i och runt Trollhättan. Sedan starten har evenemanget utökats till att omfatta en mängd olika idrottsgrenar och pågår nu i över en vecka, under namnet Alliansloppet Action Week. Alliansloppet har ett tätt samarbete med Turistrådet Västsverige och är drivande i utvecklingen av evenemang i regionen.

Elittävling som satte Trollhättan på kartan

För arrangörerna av Alliansloppet var det aldrig ett alternativ att ställa in. Genom att erbjuda både herr- och damlandslaget i längdskidåkning att förlägga en träningsvecka till Trollhättan lyckades Alliansloppet få arrangera elittävlingar i rullskidor. Tävlingarna fick en enorm uppmärksamhet och direktsändes i SVT under två dagar.

Alliansloppet har alltid präglats av kreativitet, professionalitet och samhällsengagemang. Ett vanligt år är hela staden, gammal som ung, engagerad och går man ur huse. I år var allting annorlunda. Nu kunde de stolt visa upp sin stad för hela Sverige via en elittävling. Tävlingen skedde helt coronasäkrad och utan publik på plats, men satte ändå destinationen på kartan.

En snabb omställning

Normalt sett hade detta varit ett evenemang som krävt lång planering. Nu ställde de snabbt om och fick till förberedelser och genomförande på bara några veckor.