Tillväxtverket

Västerbotten

Gårdshem

Gårdshem i Umeå är en gårdsbutik i Sagagallerian och en onlinebutik med hemkörning. De arrangerar bland annat ostprovningar för att sprida kunskap om de många norrländska ostar som erbjuds. Istället för att ställa in när coronapandemin tog fart arrangerades världens första ostprovning online.

Gårdshem säljer lokalt mathantverk, lokal folköl och enkla luncher serveras med gott kaffe och handgjorda praliner. De gör det enkelt för den som vill handla lokalproducerat med kvalitet. Hos dem hittar du bara varor från lokala gårdar, mejerier, rosterier, bryggerier och andra duktiga mathantverkare i närområdet. De brinner för hållbar mat- och dryckesglädje.

Mat och dryck en viktig faktor i val av resmål

Allt fler svenskar låter tillgången till en god matupplevelse styra valet av destination för semestern. Gårdshem är den nya tidens saluhall, ett skyltfönster och muskelmassa för producenter av livsmedel och måltidsupplevelser. Deras verksamhet i fysisk butik och på nätet har skapat uppmärksamhet för regionala produkter vilket leder till köp inte bara hos dem som återförsäljare utan även stärker restauranger som erbjuder regional mat och producenternas egna försäljningsvägar.

En stark digital närvaro

Gårdshem har under pandemin erbjudit allt ifrån nätbaserade provsmakningar till hemkörning av varor, allt för att verksamheten ska kunna hållas igång. Därigenom har de inte bara hållit sina egna hjul rullande utan även varit ett stöd för de många småskaliga producenter som utgör grundstenen i den västerbottniska måltidsbaserade upplevelseindustrin.

Digitala ostprovningar

I slutet av mars hade smittspridningen skapat de första restriktionerna i Sverige och osäkerheten kring virusets framfart fick svenskarna att stanna hemma. Gårdshem hade planerat in ostprovningar för att sprida kunskapen om de många regionala (norrländska) ostar som idag erbjuds.

Istället för att ställa in, arrangerades världens första ostprovning online. Denna har följts av fler och Gårdshem visar på detta sätt ett konkret exempel på snabb, positiv omställning som gynnar många aktörer. Ostarna som ingår i den aktuella provningen bokas på nätet eller direkt i butik där de även kan hämtas eller få hemlevererade. Under eventet sker livechat och en kunnig konnässör leder smakresan som går mellan norrländska mejerier, kryddat med anekdoter och intressanta detaljer som visar på en gedigen kunskap och passion.

Matvaror i buriken Gårdshem i Umeå

Foto: Gårdshem