Tillväxtverket

Värmland

Naturbyn/Wiksfors Bruk 

Naturbyn tillsammans med Wiksfors Bruk är mycket bra exempel på framtidssatsningar som stärker och utvecklar besöksnäringen. Entreprenörerna bakom besöksmålen har visat stor omställningskraft i samband med pandemin.

Stugorna, trädhusen, husbåten, den vedeldade bastun, bänkar, eldstäder och allt annat i Naturbyn är byggda på plats, för hand och med bara de nödvändigaste verktygen. Här finns plats för totalt 18 gäster som söker stillhet och vill koppla av i nära samspel med naturen. De flesta av Naturbyns gäster kommer långväga från Danmark, Nederländerna, Frankrike och andra länder i Europa. De svenska gäster som vanligtvis (före pandemin) kommer till Naturbyn är främst personer som söker sig bort från storstadsområden, få bor i närområdet.

Omställning resulterade i Wiksfors Bruk

Pandemin förändrade förutsättningarna för Naturbyn att ta emot internationella gäster. Det blev nödvändigt att ställa om till helt nya målgrupper, med andra behov, krav och önskemål. Ägaren hade sedan tidigare inlett ett samarbete med ytterligare tre företagare genom att tillsammans köpa en förfallen fabriksfastighet i bygden. Deras vision var att successivt renovera och fylla området med nya affärsidéer.

Genom en enorm kraftsamling, kreativitet och känsla för vad Värmlands hemestrande invånare och svemestrande inhemska besökare efterfrågar, har de fyra företagarna i Wiksfors Bruk på kort tid etablerat ett av Värmlands mest uppmärksammade besöksmål på landsbygden. Här finns flera butiker med fokus på design, hantverk, kläder och antikviteter, en hantverksmässigt byggd ugn som utgör grunden till ett bageri/restaurang som serverar ”vedbränt bröd med ost” (pizzor), träskulpturhantverkare, mikrobryggeri samt våffelkafé med innovativ meny.

För Naturbyns gäster är närheten och relationen till Wiksfors Bruk ett stort mervärde. Besöksmålen kompletterar varandra och under sommaren 2020 har även värmlänningar och andra svenskar upptäckt Naturbyn.

Långsiktig utveckling

Inom Wiksfors Bruk finns även mindre synliga verksamheter som garanterar långsiktig utveckling och ekonomisk hållbarhet – bland annat flera IT- och teknikutvecklingsbolag. Företagshotellet profilerar sig med en passion för närproducerat, småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten. Totalt 20 personer jobbar här idag, och det finns gott om plats för fler.

Människor som sitter runt bord och åter i utomhusmiljön vid Wiksfors bruk.

Foto: Wiksfors bruk