Tillväxtverket

Södermanland

Teater Sörmland

Teater Sörmland ville erbjuda ett säkert sätt att bryta isoleringen och bidra med en injektion av energi under coronatider. På ett nytt och unikt sätt har de under sommaren låtit besökarna uppleva Nyköpings Gästabud.

Den historiska händelsen ”Nyköpings Gästabud” handlar om Kung Birger och Drottning Märta som år 1317 bjuder in Birgers två bröder till fest och fredsfördrag på Nyköpings Hus, men förråder bröderna, låser in dem i fängelsehålan och kastar nyckeln i Nyköpingsån. Sedan 1997 har Teater Sörmland dramatiserat den historiska händelsen och gjort det till ett av Sveriges största sommarspel, komplett med medeltida marknader, riddare på hästar och hundratals människor på scen. På grund av coronakrisen har de behövt tänka om och tänka nytt och har kunnat bjuda in till en unik version av den dramatiska medeltidssagan.

En anpassad och unik teaterupplevelse

Våren innebar många förändringar och var mycket påfrestande för många människor. Teater Sörmland ville erbjuda ett säkert sätt att bryta isoleringen och bidra med en injektion av energi. I sommarens uppsättning spelade de tre föreställningar per dag, med maximalt 25 personer i publiken per föreställning. Innan föreställningen började så blev publiken tilldelad en ledsagare som hade hand om gruppen och såg till att alla sällskap i gruppen höll avstånd från varandra. Sedan släpptes de in till borggården och fick uppleva tre olika situationer med nyckelpersonerna från den dramatiska händelsen Nyköpings Gästabud.

Som publik fick man följa en av nyckelpersonerna i dramat och uppleva hela händelsen ur hens perspektiv. Men vem du följde berodde helt på vilken föreställning du såg. Detta gjorde varje besök unikt och lät samtidigt publiken komma till delar av slottet som tidigare aldrig visats. Det blev en spännande och interaktiv upplevelse för alla sinnen, där historien upplevdes nära även om den var på säkert avstånd.

Skådespelare från Teater Sörmland

Foto: Teater Sörmland