Tillväxtverket

Norrbotten

Arctic Guides

Arctic Guides har inte bara arbetat för att säkra sin egen verksamhet, utan sträckt ut handen till andra och aktivt deltagit i arbetet med att samla och stärka näringen. Genom att stärka andra företag och bidra med sin expertis har de skapat nytta för ett helt nätverk.

Arctic Guides tar med sina besökare rätt ut i det hög-alpina och arktiska området i allra nordligaste Sverige. Med en vinter präglad av polarnatt och norrsken och en kort sommar med midvintersol erbjuder de skidturer, klättring och vandring på olika nivåer. Allt från enklare äventyr till tuffa polarexpeditioner. De vill med sin verksamhet skapa exklusiva upplevelser för mindre grupper som vill förverkliga sina polardrömmar.

Proffs på riskbedömningar

Med utgångspunkt i Abisko och med sin arbetsplats långt utanför alla farvägarna, eller ens upptrampade stigar, är företaget proffs på riskbedömningar. Merja Bergwall, en av ägarna, har generöst delat med sig av sin kunskap och erfarenhet om riskhantering och krisberedskap för att hjälpa och stötta hela Norrbottens besöksnäring i coronapandemin.

Tillsammans med både den lokala destinationsorganisationen Kiruna Lappland Ekonomisk förening och den regionala besöksnäringsföreträdaren Swedish Lapland Visitors Board har Merja sträckt ut sin hand för att stötta andra företag genom att kostnadsfritt erbjuda andra företag stöttning i att komma igång med deras egna riskbedömningar. Hon har tagit fram ett stöddokument för riskhantering av covid-19 som distribuerats till hela näringen via Swedish Lapland.

Stöddokument för riskhantering av covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av ett större sammanhang

Arctic Guides har genom sitt sätt att tackla coronapandemin gått i bräschen för att säkra goda relationer och en stark samverkan inom besöksnäringen. De har kunnat se sitt företag som en del i ett större sammanhang och låtit det långsiktigt hållbara styra.

Klättrare som klättrar uppför ett berg med snö på.

Foto: Arctic Guides