Tillväxtverket

Jönköping

High Chaparral

Temaparken High Chaparral har på ett fantastiskt sätt tänkt nytt och anpassat verksamheten för att kunna hålla öppet under säsongen. Parken är nu en helt interaktiv upplevelse med barnen i fokus istället för som tidigare då besökaren mer passivt upplevde parken.

Lucky Loke tillfångatar några personer under en teater på High Chaparral

Foto: High Chaparral

När du kliver in genom portarna till temaparken High Chaparral lämnar du verkligheten utanför och kliver rakt in i 1800-talets Amerika. Diligensen stormar genom staden. Sheriffen ser till att lag och ordning följs. Zorro stoppar en ökänd prisjägare och Lucky Luke håller sina ärkefiender, bröderna Dalton, under kontroll med hjälp av ett par åskådare. Det är en temapark för hela familjen som dessutom har flera restauranger och boenden i form av Wild West Inn med hotellrum och lägenheter samt stugor som är utrustade med kökspentry och camping. På campingområdet finns även restaurang, servicebutik, äventyrsgolf och badsjö.

Anpassning av verksamheten

High Chaparral hade inför öppningen den 21 maj jobbat hårt för att göra nödvändiga justeringar av verksamheten. För att hålla gränsen på 50 deltagare har de sedan länge inövade showerna med Wild West Stunt Show, Lucky Luke och det populära tågrånet behövt ändras. Istället för 2 - 6 längre shower per dag reviderade man därför schemat till 8 - 12 kortare shower dagligen. Efter minutiös planering av tidsschemat kunde de säkerställa att endast en show med 50 personer i publiken pågick åt gången.

Utveckling av upplevelsen

En av anledningarna till att High Chaparral tillåtits hålla öppet när nöjesparker behövt stänga, är att de klassas som en temapark. Här får besökaren ta del av kunskap och själv testa på hur det exempelvis är att vara en cowboy. Med lärande och utbildning i tanken fick personalen i uppdrag att tänka ut hur besökarna kunde bli en ännu större del av äventyret.

Under senare delen av säsongen har barn och vuxna i cowboyhatt och med knallpulverpistoler i händerna kunnat möta Zorro, Billy the kid, Annie Oakley och resten av karaktärerna när de på obestämda tider dyker upp i parken. Barnen har lärt sig om livet i Vilda Västern genom sånger och dans och kan bestämma vad karaktärerna ska göra. Parken är nu en helt interaktiv upplevelse med barnen i fokus istället för som tidigare att besökaren mer passivt upplevde parken.

Åtgärder för att förebygga smittspridning

Möjligheten att hålla parken öppen har kommit med ett stort ansvar. För att skapa en trygg arbetsmiljö och en säker och attraktiv upplevelse för besökarna, har såväl parken som boendet med stugor, hotell och campingplats behövt anpassas. Det finns vanliga skydd som barriärer och handsprit samt uppmaningar och skyltar på marken.

Men en av de största utmaningarna har varit att undvika folksamlingar. I parken finns ett par områden som de sedan tidigare vet att många besökare befinner sig på samtidigt. Med kunskap om besökarnas rörelsemönster har de skapat nya aktiviteter för att sprida besökarna över parken. ”Indianön”, som tidigare var ett något mindre besökt område fick nya aktiviteter som ”Stark som en bison?”, grilla pinnbröd över öppen eld och pärla halsband. De nya aktiviteterna har fungerat bra och blivit väldigt omtyckta. Avsikten är att behålla flera av dem permanent.

För att skydda personal och besökare har de varje dag tagit temperaturen på alla anställda innan de börjar sitt arbetspass. De har skapat isolerade boenden för personal som uppvisat symptom att vila i tills de blir hämtade eller att bo i under sjukdomstiden.

Sammanfattning årets säsong

Trots ett lägre antal besökare genom ett självpåtaget minskande av max antal besökare per dag och minskade intäkter har High Chaparral lyckats hålla parken öppen. Det omfattande arbetet med att skapa en säker upplevelse har gett fina omdömen från sommarens besökare.