Tillväxtverket

Dalarna

Sagolandet Tomteland 

Med en tydlig anpassning och information till besökare har Tomteland lyckats locka rekordmånga besökare denna sommar. På Tomteland sker alla upplevelser utomhus och genom satsningar på nya sagolika miljöer, större antal skådespelare och fler upplevelser har parken kunnat sprida ut aktiviteterna.

Glada skogen med sagofigurer på Tomteland.

Foto: Sagolandet Tomteland

Tomteland är ett riktigt sagoland – vackert beläget vid foten av Gesundaberget i Mora. Sagolandet växer med nya miljöer och sagofigurer för varje år som går.

Verksamhet året om

Tomteland har verksamhet både sommar och vinter och är ett viktigt besöksmål för bilden av Dalarna som en attraktiv destination för barnfamiljer. Besökarna blir delaktiga i det som sker och såväl barn som vuxna uppmuntras att använda sin fantasi och kreativitet på olika sätt. Budskapet att värna om naturen, människorna och djuren genomsyrar hela verksamheten.

Utöver vinter och sommarsäsongen har de tematiserade evenemang under skolloven som exempelvis Häxans Spöklov, Sportlovskul med Busmössen samt Sagofens Påsk. I november-december satsar de även på en vuxen publik i Tomtens verkstad med julshowen Midvinterblot till en 3-rätters middag baserad på lokala råvaror. Därutöver bedriver de konferens och evenemangsverksamhet.

Nya och trygga upplevelser

På Tomteland sker alla upplevelser utomhus och genom satsningar på nya sagolika miljöer, större antal skådespelare och fler upplevelser har parken kunnat sprida ut aktiviteterna och fördela besökarna väl i den 18 hektar stora parken.

Med hjälp av alla sagofigurer, gästvärdar och olika typer av påminnelser har de informerat, visat och hjälpt besökarna att göra rätt på ett lekfullt sätt. Exempelvis genom att:

  • Redan i entrén låta skogstomtar informera om vilka regler som gäller.
  • De tama trollen informerar om att hålla en trollsvans avstånd till andra.
  • Gästvärdar har funnits vid varje spelplats/miljö med flaggor som visar om en publikplats är grön (gott om plats), gul (halvfullt) eller röd (välkommen igen). Om röd flagg visats har värdarna vänligt meddelat att du är välkommen tillbaka om en stund och informerat vad som händer just då på andra ställen i parken.
  • Avståndsmarkeringar med trollfötter både inomhus och utomhus har bidragit till den lekfulla tonen.
  • Påminnelser om att hålla avstånd och hålla en god handhygien har skett live och direkt via sagofigurerna på de olika scenplatserna, på stora skyltar och genom utrop i parkens olika högtalarsystem.

Luftkramar och hjärthälsningar

Inför besöket har parkens förhållningssätt förmedlats i en positiv ton, tydligt beskrivet på Tomtelands webbplats. Här finns rekommendationer och tips i syfte att förbereda parkens unga gäster för de restriktioner som coronapandemin fört med sig.

Till exempel har de med hjälp av en film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visat alternativa sätt att vara nära varandra – fast på håll. Häxan och några av de andra sagofigurerna visar hur man luftkramas, gör sagofens hjärthälsning, trollens svanshälsning eller någon av alla de andra sagofigurernas egna hälsningar.

Förstärkt hållbarhetstänk

Ett hållbart arbetssätt är sedan tidigare en naturlig del i Tomtelands affärsidé och genomsyrar hela verksamheten, från internkommunikation till mötet med besökare. Tomtelands budskap omfattar både ett socialt och miljömässigt ansvar, och med anledning av coronapandemin har budskapen, som att ta hand om varandra och värna om naturen och djuren, förstärkts ytterligare.