Tillväxtverket

Stora Turismpriset 2011

- Stora Turismpriset är som ett turismens Ingemar Stenmarkspris. Det går till dem som likt Treehotel har det där lilla extra - vinnarskallen och lusten att nydana, säger Björn Eriksson, före detta Landshövding och ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

För 18:e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

Prisutdelningen hölls i samarbete med RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige. Övriga finalister var Sala Silvergruva, Kosta Boda Art Hotel, Lights in Alingsås, Svenska Dansbandsveckan och Världskulturmuseerna i Stockholm. 

Juryns motivering lyder:

"Årets vinnare är en unik innovativ turistisk satsning, som blivit en USP i svensk besöksnäring.

Vinnaren har väckt stort intresse i internationella media och är mycket efterfrågad av internationella researrangörer. Vinnaren har gått ett steg längre än de flesta och sprängt vallarna för de gängse uppfattningarna om hur det är möjligt att erbjuda boende. Man har lyckats skapa en förväntan och hype runt konceptet, som nått långt ut på den internationella arenan.

Vinnaren jobbar med de naturliga förutsättningarna i sin omgivning och förenar det med mod, innovativt tänkande, design och en gnutta galenhet. Med innovativ drivkraft har en befintlig verksamhet förnyat sin verksamhet och lyckats ta boendet till nya höjder.

Treehotel, skapat av grundarna till Brittas Pensionat, är vinnare av Stora Turismpriset 2011."

Mer information

Läs mer om stiftelsen
Gå till Treehotels hemsida
Gå till Svenska Turistgalans hemsida

Om Stora Turismpriset

Stora Turismpriset delas årligen ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Prissumman uppgår till 100 000 kr.

Nomineringar

År 2012 har alla län, via respektive regional turistchef, erbjudits möjligheten att nominera en kandidat till Stora Turismpriset 2012. Varje län bestämmer hur upplägget för nominering ska gå till och kan samordna detta med egna aktiviteter. Som tidigare år kan kandidaten vara ett företag, en organisation eller en institution med regional förankring. Stiftelsens styrelse har formulerat ett antal kriterier som ska gälla för de nominerade och fyllas i av turistcheferna i samband med nomineringen. Senast den 14 augusti 2012 ska Stiftelsen ha informerats om vem som nomineras.

Vinnare

Länens nomineringar kommer att granskas av Stiftelsens styrelse som också utser den slutliga vinnaren. En ceremoni där vinnaren tillkännages äger rum i samband med Svenska Turistgalan i Stockholm den 18 oktober 2012.