Affärsutvecklingscheckar är vårt stöd till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrenskraft.
Affärsutvecklingscheckarna finns i alla regioner - med undantag för Gotland, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen. (Dessa regioner har dock andra stöd för affärsutveckling. Kontakta dem för mer information.)
Affärsutvecklingsheckarna riktar sig till företag som:
Testa om du uppfyller de grundläggande kriterierna
Projektet ska vara nivåhöjande för företaget, alltså utveckling utöver den vanliga verksamheten.
Du ansöker hos den region (länsstyrelse, region eller regionförbund) där ditt företag bedriver sin huvudsakliga verksamhet. Se ruta nedan.
Vanliga frågor besvaras längre ner på sidan. För frågor om ansökan och rapportering, kontakta berörd region. Se ruta nedan.
För övergripande frågor kan du även kontakta Tillväxtverket.
Digitalisering:
Anna Goldie
E-post: förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 66 10
Internationalisering:
Karin Silfversten
E-post: förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 09
Karin Bengtsson
E-post: förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 60
– Så säger ett av företagen som tagit hjälp av checkar för internationalisering. Se filmerna där fyra olika företag berättar om hur affärsutvecklingscheckar har hjälpt deras verksamhet framåt.
Det kan tyckas märkligt att ett företag som bland annat arbetar med att utbilda beslutsfattare i informations- och kommunikationsteknologi, behöver hjälp med sin egen digitalisering, men för LIFE Academy blev Tillväxtverkets digitaliseringscheck möjligheten att utveckla organisationen ytterligare.
För Växjö Markisfabrik var digitalisering främst ett sätt att förenkla sin egen process. Men snart insåg företaget att det fanns en möjlighet att förenkla för kunderna också. Digitaliseringsarbetet blev en konkurrensfördel.
Nej. Omsättningen gäller senaste årsbokslut. Omsättningen på tre miljoner kronor ska vara nettoomsättning. Det betyder att inkomsterna ska komma från sålda varor eller tjänster och inte genom bidrag eller verksamhetsstöd.
Två anställda innebär minst två heltidstjänster, där marknadsmässiga löner utbetalas.
Ja men koncernen får ha max 249 anställda totalt.
Vid bedömning av ansökan tittar vi på stödnyttan, det vill säga att stödet inte får vara större än vad som behövs, med hänsyn till övriga finansieringsmöjligheter och andra omständigheter för att projektet som ni söker en check för ska kunna genomföras.
Ett litet företag som ägs till mer än 25 % av ett stort företag räknas som stort och kan därför inte söka checkar.
Ja, men anställningen måste börja efter projektstart och det måste vara en ny kompetens för företaget.
Du får inte välja projektanställd som är närstående.
Med närstående person avses bland annat make/maka, sambo, partner, förälder, barn och syskon.
När det gäller juridiska personer avses koncernbolag eller företag/företagsgrupperingar där det finns ägarintresse.
Observera att checken inte kan användas till att finansiera tillsvidareanställd personal.
Ansökan görs i det län där den huvudsakliga verksamheten bedrivs det vill säga där huvuddelen av arbetet/kostnaderna uppstår.
Följande företagsformer som uppfyller grundkriterierna kan söka:
Aktiebolag
Enskild firma
Handelsbolag
Ekonomisk förening
Kommanditbolag
Det är viktigt att det finns en stark tillväxtvilja i företaget.
Tillväxtverket har andra stöd till företag och här hittar du alla aktuella utlysningar.
Vissa regioner har valt att inte vara med.
Affärsutvecklingscheckar är ett så kallat försumbart stöd enligt Europeiska kommissionens förordning nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse (EUT L 352, 24.12.2013, s. 1-8).
Denna EU-förordning säger till exempel att företag sammanlagt inte får ta emot mer än 200 000 euro (cirka 1,8 miljoner kronor) under 3 år i försumbart stöd. När Du ansöker om stöd så behöver därför ett särskilt intyg fyllas i med uppgift om eventuellt tidigare försumbart stöd som har beviljats.
Företag inom vägtransporter får ta emot sammanlagt maximalt 100 000 euro under 3 år. Företag inom fiske- och vattenbruk samt primär produktion av jordbruksprodukter får inte ta emot försumbart stöd enligt dessa bestämmelser överhuvudtaget.
Du kan välja en leverantör i Sverige eller utomlands.
Du får inte välja leverantör eller projektanställd som är närstående oavsett om leverantören avser en juridisk eller en fysisk person.
Med närstående person avses bland annat make/maka, sambo, partner, förälder, barn och syskon.
När det gäller juridiska personer avses koncernbolag eller företag/företagsgrupperingar där det finns ägarintresse.
Start och slutdatum för ditt projekt framgår i ditt beslut. Se under ”projekttid”. Det är bara under denna tidsperiod som kostnader i projektet kan uppstå.
Utbetalning sker mot upparbetade kostnader. Datum för ansökan om utbetalning och lägesrapportering står på ditt beslut.
Med förberedelse för internationalisering menas enkelt sagt förberedelse fram till import och export.
Det kan till exempel innebära undersökningar eller konsulttjänster som behövs för att lansera en produkt på en ny marknad i ett annat land.
Ett företag som redan är aktivt på en utländsk marknad kan få stöd för att bredda sig till nya länder.
En marknad där företaget inte är etablerat.
Har man en lokal/agent/återförsäljare/distributör/domän på plats, så räknas det inte som en ny marknad.
Om företaget exempelvis redan säljer i Tyskland men inte är etablerat (kontor, avtal med partners) på den aktuella marknaden så räknas det som en ny marknad.
Större länder såsom Kina, USA är svåra att räkna som en homogen marknad. Även om du är etablerad i exempelvis New York så är förhållandena inte desamma som i San Francisco, det vill säga de kan räknas som olika marknader.
Du kan anlita någon som kan hjälpa dig med till exempel att:
Resor?
Ja, men resor får utgöra max 20 % av totala kostnaden.
Delta på en mässa?
Ja, om det är en del av en större satsning, det vill säga deltagande i syfte att till exempel hitta partners, leverantörer eller lära känna en ny marknad. Mässkostnaden kan vara max 20 % av den totala kostnadsbudgeten.
Produktutveckling?
Nej, du ska ha en befintlig produkt att ta med till den nya marknaden. Däremot kan visst stöd ges för marknadsspecifika anpassningar av produkten (vara eller tjänst).
Marknadsföring?
Marknadsföring i syfte att hitta en lokal/agent/återförsäljare/distributör/domän är ok.
Marknadsföring som går mot slutkund är inte ok.
Checkarna kan inte användas till:
Syftet med checkarna är att uppnå ökad konkurrenskraft och förnyelse i små företag i Sverige genom digitalisering, t.ex. genom att förändra företagens verksamhet, process eller organisation.
Hur definierar ni digitalisering?
Med digitalisering menar vi: Att genom användande av digital teknik skapa nya värden i företaget. Det räcker inte att enbart omvandla något till digitalt format.