- Startsida
- Ämnesområden
- Regional kapacitet
- Smart specialisering
- Klusterprogram - S3 Piloten
S3 Piloten
Tillväxtverket har efter en utlysning valt ut 21 kluster till klusterplattformen S3-piloten. S3-piloten ska ytterligare stärka klusters kompetens och genom detta stötta företagens utveckling. Alla utvalda kluster är prioriterade i enlighet med regionernas smarta specialiseringsstrategier.
Smart specialisering handlar om att regioner satsar på det de kan bli bäst på. Allt för att stärka sin framtida konkurrenskraft. Smart specialisering är ett begrepp som EU-kommissionen initierade och är ett arbetssätt för att kraftsamla kring innovation och tillväxt inom de områden där det finns störst potential.
Vi fick i utlysningen in ett 40-tal mycket kvalificerade ansökningar. En bedömningsgrupp på Tillväxtverket har bedömt ansökningarna och haft dialog med regionalt utvecklingsansvariga. Efter detta har 21 kluster valts ut. Dessa kluster erbjuds utbildningar, nätverksträffar, internationella kontakter samt kan söka finansiellt stöd för företagsutveckling.
Kluster i S3-piloten:
Mobile Heights, Skåne
IUC Skåne, Skåne
Techtank, Blekinge
Interior Cluster, Kronoberg
Automation Småland, Jönköping
Smart Textiles, Västra Götaland
Agro Väst, Västra Götaland
IoT World, Östergötland
Aerospace Cluster, Östergötland
Urban ICT Arena, Stockholm
Tillverkningstekniskt centrum, Örebro
Compare, Värmland
Paper Province, Värmland
Automation Region, Västmanland
Järnvägsklustret, Västmanland
Triple Steelix, Dalarna
Visit Dalarna, Dalarna
Fiber Optic Valley, Gävleborg
Bron Innovation, Västernorrland
Georange, Västerbotten
AI & Big Data Innovations, Norrbotten
Övergripande syfte
Det övergripande syftet med S3 Piloten är att bidra till att professionalisera klusterledarrollen med stark betoning på att främja företagens utveckling och konkurrenskraft. Målet är att bidra till att stärka klusterorganisationernas strategiska förmåga och att stärka företagens konkurrenskraft.
S3 Pilotens 21 klusterorganisationer omfattar dryg 2 400 deltagande organisationer, varav drygt 1 000 är dedikerade deltagare, de flesta små- och medelstora företag. Tillsammans med ett stort antal större bolag, forsknings- och utbildningsaktörer samt offentliga organisationer.
Certifiering
Benchmarking för brons – Cluster Management Excellence
Under hösten 2018 har klusterorganisationerna certifierats på bronsnivå enligt Cluster Excellence där var och en besvarar ett antal frågor med fokus på klusterledning (struktur, ledning, finansiering, strategi, aktiviteter, synlighet mm). Vi valde att använda Cluster Excellence-verktyget därför det ger möjlighet till benchmarking med andra europiska klusterorganisationer inom samma teknik- eller branschområde. I samband med denna benchmark erhöll klusterorganisationerna ett Bronze Label Certificate.

S3 Piloten – Insatser
Kunskapsinsatser 2019-2021
Syftet med certifieringen har även varit få en aggregerad behovsanalys för att kunna belysa behov av kunskapsinsatser som är viktiga och angelägna för klusterorganisationerna. Resultatet är därmed även ett underlag för att utveckla behovsdrivna och relevanta insatser under 2019 och 2020. Centrala områden som kom fram är bl.a.
• Ledarskap i samverkan och ”mellanrum”
• Värdebaserade klustermodeller: erbjudande, basfinansiering
• Internationalisering
• Strategiskt arbete
Erfa-träffar
Vi räknar med att genomföra erfarenhetsutbyten cirka 2-3 gånger per år.
Hannover mässan april 2019
14 av klusterorganisationerna deltog på Hannover mässan i början av april.
Internationalisering
European Cluster Collaboration Platform
På den här plattformen kan klusterorganisationer registrera sig och tala om sina styrkor och vilken typ av internationellt samarbete man söker. 27 svenska klusterorganisationer är registrerade varav 12 från S3 Piloten.
The European Strategic Cluster Partnerships etablerades av EU Kommissionen för att främja samarbete mellan europeiska kluster över landsgränser och sektors- och teknikområden, utifrån företagens intresse och behov. Det övergripande syftet är att stärka europeisk tillväxt och konkurrenskraft.
Rapporter
The Expert Group on Clusters - Recommendation report
Expertgruppen för kluster har i rapporten lämnat rekommendationer för hur kluster kan användas som ett strategiskt verktyg för företagsutveckling, samarbete över nationella/regionala gränser och för att integrera små och medelstora företag i internationella värdekedjor.
Expertgruppen riktar fokus till tre områden:
• som drivkraft till en miljödriven/grön omställning
• för att påskynda digitalisering
• för att bygga uthållighet
Inom dessa tre områden beskriver rapporten 15 rekommendationer.
Rapporten har utvecklats i en samarbetsprocess ledd av Kommissionens expertgrupp för kluster. Det är en informell expertgrupp från Kommissionen med företrädare från alla medlemsländer samt 10 externa experter. Expertgruppen leds av Ulla Engelmann, chef för Avancerade teknologier, kluster och social ekonomi, DG GROW
Expertgruppen för kluster har fått förlängt mandat av EU Kommissionen till slutet av december 2022.
Kontakt
Ewa Andersson
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 94 51
Daniel Hallberg
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 65 91
Stefan Nordin
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 66 13