Tillväxtverket

Jag vill arbeta

Är du arbetssökande men saknar intyg på din samlade kompetens, det vill säga din reella kompetens? Här hittar du olika kontaktvägar till andra myndigheter.

Flera olika myndigheter arbetar med validering. Beroende på vem du är och vad du har för behov kan du behöva vända dig till olika myndigheter.

Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram en valideringskarta. Den ska vara ett stöd för dig som vill hitta vägar till validering av reell kompetens för studier på olika nivåer och arbete. Valideringskartan ger en snabb överblick över möjligheterna till validering och vem som ansvarar för vad.

Vart vänder jag mig?

Är du arbetssökande, saknar intyg och vill ha hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda? Kontakta i första hand din arbetsförmedlare.

Sök validering - Arbetsförmedlingens valideringar på arbetsformedlingen.se

Det finns branschaktörer som kan hjälpa dig med tester inför en validering. På Myndigheten för yrkeshögskolan hittar du mer information om vart du kan vända dig för validering.

Branschvalidering på myh.se

Har du en utländsk utbildning som behöver kompletteras för att arbeta i Sverige? På studera.nu kan du hitta och jämföra din utbildning med en svensk motsvarighet.

Hitta och jämför utbildningar på studera.nu

Har du en utländsk utbildning som du saknar betyg eller intyg ifrån?

Jag vill ansöka om bedömning på uhr.se

Har du en utländsk lärarutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Universitets- och högskolerådet kan eventuellt hjälpa dig att göra en bedömning av din utbildning.

Bedömning av utländsk utbildning på uhr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du en utländsk utbildning och vill arbeta inom ett reglerat yrke i Sverige? Universitets- och högskolerådet har information om legitimationsyrken inom till exempel sjukvård.

Reglerade yrken på uhr.se