Tillväxtverket

Filmer och material till processtöd

Här hittar du filmer och fördjupande övningar som du kan ha användning av när du arbetar med projekt eller insatser som har specifika målgrupper och vill öka ditt mångfaldsarbete. Varje film motsvarar en modul i processen, tillsammans täcker filmerna hela processen, från planering till utvärdering av projektet.

Lycka till med ditt projekt!

1. Introduktion till olikhetsperspektivet

Här får du en introduktion till det teoretiska ramverket för processtödet - olikhetsperspektivet, som du kan ha användning av när du sätter ihop ditt team eller när du har målgrupper du inte är van vid. I filmen finns exempel på vad du ska undvika att göra, vad du bör göra och övningar för att stärka dig i ditt arbete.

Se filmen introduktion till olikhetsperspektivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupande material till introduktion till olikhetsperspektivet Pdf, 129.1 kB, öppnas i nytt fönster.

2. Implementering av målgruppsperspektivet

Redan när du planerar ditt projekt är det viktigt att inkludera målgruppen. Här får du fyra konkreta tips på saker du kan tänka på att du bör göra och vad du ska undvika att göra när du planerar ditt projekt, för att träffa rätt hos målgruppen.

Se filmen Implementering av målgruppsperspektivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupande material till implementering av målgruppsperspektivet Pdf, 123.6 kB, öppnas i nytt fönster.

3. Nå rätt målgrupp

Här får du metod och verktyg för att attrahera din målgrupp och tips på hur du inkluderar målgruppens perspektiv när du planerar ditt projekt. Du får också tydliga tips på vad du inte ska göra och vad du bör göra samt en övning du kan använda för att ha större chans att lyckas med att nå rätt målgrupper för ditt projekt.

Se filmen Nå rätt målgrupp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupande material till nå rätt målgrupp Pdf, 99.8 kB, öppnas i nytt fönster.

4. Inkluderande kommunikation

Vad ska du tänka på när du planerar aktiviteter och kommunikation i ett projekt?
Här får du tips på vad du bör tänka på och vad du ska undvika för att vara inkluderande istället för exkluderande i kommunikationen.

Se filmen Inkluderande kommunikation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupande material till inkluderande kommunikation Pdf, 94 kB.

5. Utvärdering och rapportering

Det finns en rad vanliga misstag när man ska utvärdera och rapportera sina projekt. Här går vi igenom vanliga misstag, vad de kan leda till och hur du kan tänka för att lyckas bättre med lärandet under och efter ditt projekt. Här hittar du också metodtips som är bra att tänka på före, under och efter aktiviteter i ditt projekt och övningar du kan använda för att testa om det finns området du kan utveckla mer vad gäller jämställdhet och inkludering i ditt projekt.

Se filmen Utvärdering och rapportering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupande material till utvärdering och rapportering Pdf, 160.7 kB.

Projektexempel

Med hjälp av Tillväxtverkets projekt för att starta företag kunde Ayda ALrify starta Aida Fitness, ett gym för kvinnor i Malmö. Undertexter till filmen är tillgängliga på svenska, engelska och arabiska. Ändra inställningen i det nedre högra hörnet i filmspelaren, efter att du startat filmen.

Se filmen Ayda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om processtödet

Processtödet är framtaget tillsammans med We Link Sweden, som en del av uppdragen Enklare vägar till jobb och kompetens och Utrikes födda och företagande. Processtödet är till för dig som driver projekt med specifika målgrupper men tipsen är värdefulla för alla som driver projekt.

Här hittar du en introduktionsfilm till processtödet

Kontakt

Eva Johansson

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se