Tillväxtverket

Jag vill studera

Vill du studera men saknar giltiga betyg, intyg eller behörighet. Validering är ett sätt att synliggöra din samlade kompetens, det vill säga din reella kompetens och kan ge dig behörighet till olika utbildningar. Här hittar du en guide till andra myndigheter som arbetar med validering för studier.

Flera olika myndigheter arbetar med validering. Beroende på vem du är och vad du har för behov kan du behöva vända dig till olika myndigheter.

Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram en valideringskartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den ska vara ett stöd för dig som vill hitta vägar till validering av reell kompetens för arbete och studier på komvux-, yrkeshögkole- och högskolenivå. Valideringskartan ger en snabb överblick över möjligheterna till validering och vem som ansvarar för vad.

Här följer en kort sammanställning som hjälper dig att hitta rätt till andra myndigheters ansvarsområden.

På gymnasiet eller komvux:

  • Har du kunskaper och erfarenheter men saknar intyg för att söka till en utbildning? Vill du anpassa nivån eller kanske förkorta tiden så att du inte behöver läsa det du redan kan? Kontakta i första hand din kommun och be att få göra en validering. Skolverket har samlat information om validering inom skola och vuxenutbildning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 På högskola/universitet:

 På yrkeshögskola: