Tillväxtverket

Ökad automation, ny produkt, nya kundgrupper

Rögle Tröskeln, med åtta anställda, har sin verksamhet i utkanten av Örkelljunga. Nuvarande ägare tog över bolaget 2017 och startade då olika förbättringsarbeten, bland annat kring ökad digitalisering.

Rögle Tröskeln tillverkar trösklar i bland annat ek, ask och bok. När vd Jani Mirsch tillsammans med en coach från Robotlyftet gjorde en förutsättningsstudie, var huvudfrågan att se på möjligheter för automation och robotisering vid lackering av trösklarna. Ökad miljömedvetenhet var en drivkraft för att utveckla ett mer hållbart koncept och komma bort från de alkoholbaserade lackerna.

Nulägesanalys lyfte blicken för en rad nya möjligheter

De testade vattenbaserade lacker och kunde snabbt gå över till produktion med de nya lackerna utan att behöva investera i nya maskiner. Nu jobbar de hållbart, utan farliga utsläpp. Förutsättningsstudien var en ögonöppnare för företaget.

- Den nulägesanalys vi gjorde under förutsättningsstudien hjälpte oss att lyfta blicken och se på en rad olika möjligheter för utveckling av företaget. Vi såg över produktionsflöde, logistik, produktutbud, kundgrupper… vi satte igång diskussioner som jag nu kan se gav oss en enorm skjuts framåt. Vi hade tidigare tänkt att vi är ett så litet företag – kan vi verkligen ta steg mot nya produkter, nya kunder, göra investeringar i robotar? Nu ser vi att det kan vi absolut, men det hade inte hänt utan den professionella coachning vi fick i Robotlyftet, konstaterar Jani Mirsch.

Ny modell för automation och robotisering

I samband med att Rögle Tröskeln sökte och beviljades en automationscheck, kom Jani Mirsch i kontakt med ett snickeri som utvecklat en egen modell för förberedelse för ökad automation och robotisering. Tack vara automationschecken vågade de ta steget och ta hjälp av företaget.

Nu är de mitt uppe i arbetet med att implementera modellen. De har identifierat en ny produkt, som liksom trösklar görs i trä, i ett litet format, och kan produceras i stora volymer. De skissar på en ny produktionslinje med ökad automation. Tanken är att både utnyttja befintlig maskinpark och att investera i robotisering. Rögle Tröskeln har till exempel en befintlig bearbetningsmaskin som kan kompletteras med en robot för matning av maskinen.

- När vi väl bestämt oss för att implementera modellen så har det gått fort. Det innebär stora förändringar med en ny produkt, nya kundgrupper och ny teknik. Det är många bollar i luften nu! Men vi har så smått kommit igång med produktionen. Vi har fortfarande mycket kvar att utveckla med manuella moment - som sågning – där vi fortsätter att se på möjligheter med ökad automatisering, avslutar Jani Mirsch

Text: Ingela Bogren

Läs mer om Rögle Tröskeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Robotlyftet

Robotlyftet främjar automation och robotisering i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskap om användning av och investeringar i automationslösningar.
Läs mer om Robotlyftet