Tillväxtverket

Ljungby Tech bidrar med utrustning till sjukvården

Ljungby Tech hade precis gjort en förutsättningsstudie och specificerat planer på en ny robotcell när konsekvenserna av coronaviruset blev alltmer tydliga. Nu ska istället en miljon ansiktsvisir monteras och levereras.

Ljungby Tech, är ett av många företag som deltar i Robotlyftet – en satsning som ger industriföretag i Sverige stöd för ökad automation och robotisering. Mattias Håkansson, vd på Ljungby Tech:

”Vi kommer att fortsätta våra automationsplaner men just nu ser vi både behov av att skapa handlingsplaner för att säkra vår egen framtid, och att göra insatser för samhället. I ett sådant här läge gäller det att vara snabbfotad, och det kan vi vara, som en ganska liten organisation. Vi är både snabba och envisa! Med vår kunskap, våra kontakter och vår utrustning har vi tagit fram en prototyp för ett ansiktsvisir till vården. Genom Arbetsmiljöverkets snabbspår för tillverkning av skyddsutrustning fick vi den godkänd genom en något förenklad procedur.”

Flera får jobb när en miljon ansiktsvisir ska tillverkas

På Ljungby Tech är nu produktionen av ansiktsvisir i full gång. De har byggt upp ett nytt utrymme för montering, och där arbetar både ungdomar, entreprenörer och andra som behöver jobb. En person som driver ett mindre hotell vars verksamhet påverkats negativt, har gått in som arbetsledare.

Företaget har fått tillstånd att leverera en miljon visir under 2020, och de kommer att söka nytt tillstånd för att kunna fortsätta leverera fler under 2021. Den största delen av leveranserna går till kommuner, regioner och privata sjukhus i Sverige, men visiren har också väckt stort intresse utomlands. Nu jobbar 8 - 10 personer i den nya monteringsslingan, och ambitionen är att komma upp i runt 20 personer.

”Det känns väldigt bra att vi lyckats ta fram och börjat leverera ansiktsvisiren. Det är bra för Sverige där vården har brist på material, det är bra för ungdomar och andra som får jobb hos oss, och det är bra för vårt företag som utvecklat en ny produkt och en ny monteringstjänst”.

Fortsatt fokus på ökad robotisering

Den ordinarie produktionen för Ljungby Tech har än så länge inte påverkats nämnvärt av det allmänna krisläget. De har kunder i många olika branscher och är därför inte så sårbara. Arbetet inom Robotlyftet kommer att fortsätta, med fokus på en robotiserad fräsmaskin där man kommer att kunna bearbeta produkter mer effektivt, med bland annat efterbearbetning och märkning.

Läs mer om LBY Tech. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Ingela Bogren

Om Robotlyftet

Robotlyftet främjar automation och robotisering i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskap om användning av och investeringar i automationslösningar.
Läs mer om Robotlyftet