Tillväxtverket
Man vid dator i industrilokal

Digitaliserings­lyftet

Digitaliseringslyftet har stimulerat till ökad digitalisering i små och medelstora industriföretag. Digitaliseringslyftet är en del av Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Digitaliseringen ger oss möjlighet att göra nya saker, och saker på nya sätt. Samtidigt utmanas etablerade affärsmodeller och företag som inte förnyar sig riskerar att slås ut. Digitaliseringslyftet har gett företag möjlighet att:

  • lära av andra och få en bättre bild av digitaliseringens utmaningar och möjligheter,
  • få rådgivning och coachning för att öka handlingskraften att digitalisera sina verksamheter.

Digitaliseringslyftet omfattade totalt 78 miljoner kronor och genomfördes mellan 2016 och 2020. Det är nu slutrapporterat till regeringen. Kickstart digitalisering pågår dock fram till oktober.

Några resultat från satsningen

Kickstart digitalisering

Sammanlagt 627 företag deltog i Kickstart som pågick till oktober 2020. Kickstarts mål var att stärka konkurrenskraften i våra industriföretag. Satstningen drevs av Teknikföretagen i samarbete med IUC, RISE, SISP och IF Metall.

Tre personer runt ett bord som diskuterar.

350 företag har fått coachning

Konceptet har utformats för att ge företag konkret stöd i sitt utvecklingsarbete. Coachningen har genomförts enskilt eller i grupper. En framgångrik metod har varit INDIGO.

Kunskapsbanken Dags att digitalisera!

Dags att digitalisera är en kunskapsbank för den som vill utveckla sitt företag med hjälp av digitalisering. Digitalisering ser olika ut för alla företag och här har vi samlat tankar, tips och erfarenheter från både experter, forskare och företagare. Här finns över 200 korta avsnitt med information och inspiration att jobba vidare med, utifrån varje enskilt företags behov. Dags att digitalisera är utvecklat av RISE med finansiering från Tillväxtverket.

Till kunskapsbanken Dags att digitalisera! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

929 företag har deltagit i Digitaliseringslyftet

Nedan kan du läsa om några av dessa företag och vilken typ av projekt de genomfört eller påbörjat.

Två personer framför en skärm.

Digitalisering av ritningar

Richardssons Verktygsservice i Västervik ville få bort pappers­ritningar och presentera underlaget digitalt. Lösningen blev ett PDM-system, Product Data Manage­ment.

Ljusbåge på ett fordon.

Ny 3D-teknik lyfter MittX i Färila

Ljusbågstillverkaren Färila har utvecklat sin kompetens inom 3D för att bli mer konkurrenskraftiga och tog stöd av en digitaliserings­coach.

Lärande för framtida satsningar

Vi har gjort en extern utvärdering av Digitaliseringslyftet för att lära och ta med oss viktiga insikter till utformning av framtida satsningar. Läs om resultat och lärdomar från Digitaliseringlyftet nedan.

Kontakt

Ivan Obrovac, fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se