Tillväxtverket
Person sätter upp tält i skärgården.

Sju svenska destinationer bygger attraktiva turist­upplevelser

Sverige har en stark naturprofil hos utländska resenärer och den främsta associationen är ett vackert land med unik orörd natur, tillgänglig för alla. Sju svenska destinationer får nu affärscoachning, finansiering och samarbetsytor för att växla upp upplevelseutbudet för internationella besökare.

Hållbar produktutveckling är viktigt

Sverige är vår plats, ett långt land i norr med tydliga årstider. Mycket vatten. Fjäll och orörd natur. Vackra storstäder och unika kulturmiljöer. Vårt lands placering är något som lockar allt fler internationella besökare. Sedan millennieskiftet har turismen fördubblat sin omsättning i Sverige. Och de långväga turisterna är de som ökar mest, visar våra siffror. Samtidigt har Sverige hård konkurrens från grannländer som Norge, Finland och Island när det gäller naturturism. Därför ska Sverige arbeta mer samordnat med upplevelser för att locka kultur- och naturintresserade besökare till just vårt land.

Coachning, nätverk och finansiering

Det är mot denna bakgrund Tillväxtverket arbetar med projektet hållbar produktutveckling som sträcker sig till 2019. Sju utvalda områden ska samarbeta om nya upplevelser och paket hela vägen från resa till att bo, äta och göra, som ska göra det lättare att få ut så mycket som möjligt från kultur- och naturturism. Tillväxtverket erbjuder destinationerna affärs-, produkt- och hållbarhetsstöd, finansiering och nätverk. Målet är att få fram ett ökat utbud av exportmogna produkter. Satsningen omfattar 40 miljoner kronor samt lika mycket i medfinansiering från destinationerna. Sju destinationer har valts ut:

  • Region Blekinge
  • Region Dalarna
  • Tourism in Skåne
  • Smålands Turism
  • Region Uppsala
  • Västarvet
  • Region Östergötland

Attraktiv turism skapar välmående samhällen

Ett ökat utbud av natur- och kulturupplevelser stärker den svenska besöksnäringen. Nöjda besökare bidrar till platsens attraktionskraft. I landsbygdsregioner kan ökad turism innebära förbättrad infrastruktur, ökad service och fler arbetstillfällen. ”Hållbar” produktutveckling är viktigt. Är upplevelseprodukterna socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara gynnar de både kunden, företaget, lokalsamhället och Sverige.

Mer om destinationernas arbete        

Region Blekinge

Arkipelagrutten - hållbara outdoorprodukter utmed leder på land och vatten

Fler nya och kvalitetsmärkta hållbara produkter, lanserade av besöksnäringsföretagen, kopplade till upplevelser av kulturhistoria och lämningar, naturområden, skärgårdsmiljöer samt leder och aktiviteter.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 8 miljoner kronor

Blekinge arkipelag på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Instagramlänk till annan webbplats 

Läs mer om Arkipelagruttenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och om Ark 56länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Blekinge arkipelag
Simone Wenzel, projektledare 
Mobil: 070-010 15 76

Visit Dalarna

I Dalarna arbetar projekten med att ta fram hållbara produkt och leveranskedjor för fem teman inom natur- och kultur-turism

Hållbar produktutveckling i Dalarna har som  mål att etablera fyra hållbara produkt- och leveranskedjor för exportmogna besöksnäringsprodukter inom fem teman inom natur- och kulturturism; leisure cykling, långfärdsskridsko, vandring och kultur i Dalarna samt Taste of Dalarna.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 14 miljoner kronor

Mer om projektet finns att läsa hos Visit Dalarnalänk till annan webbplats och Destination Dalarnalänk till annan webbplats

Kontakt

Visit Dalarna
Lotta Magnusson, projektledare
Telefon:  023 - 77 70 63

Tourism in Skåne

Hållbar, aktivitetsbaserad natur- och kulturturism med fokus på ledbaserade upplevelser i hela Skåne

Hållbar utveckling av metoder och digitala verktyg för produkt- och tjänsteutveckling inom natur- och kulturturism i Skåne. Projektet ska utveckla produkter och tjänster inom hållbar, aktivitetsbaserad natur- och kulturturism med fokus på ledbaserade upplevelser i hela Skåne.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 8,2 miljoner kronor.

Läs mer om projektet hos Tourism in Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Tourism in Skåne
Fredrik Albihn, projektledare
Telefon: 040-6753673

Smålands Turism

Måltidsupplever i internationell klass i Östra Vätternsbranterna med Gränna och Visingsö, Isabergsområdet och Stora mosse samt Skiröområet

Projektet ska utveckla resemotiv som förstärker regionens internationella turistiska konkurrenskraft. Det ska också förädla unika värden inom natur och kultur i kombination med platsbundna måltidsupplevelser inom tre pilotdestinationer; Östra Vätternsbranterna med Gränna och Visingsö, Isabergsområdet och Stora mosse samt Skiröområdet.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 15,2 miljoner kronor.

Kontakt

Smålands Turism AB
Johan Delfalk, projektledare
Mobil: 070-199 36 73

Region Uppsala

Augmented Export utvecklar kommersiella koncept och erbjudanden för internationella besökare och gör dem tillgängliga med hjälp av 3D-visualisering

Projektet ska utveckla kommersiella koncept och erbjudanden för internationella besökare, och gör dem tillgängliga via 3D-visualisering. De arbetar inom två temaområden, natur och kultur som dels omfattar vandring, sportfiske, nationalparker och biosfärområden, dels Uppsala stad, exklusivt svensk mathantverk, slott och herrgårdar/kulturarv med levande bruksmiljöer.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 11,8 miljoner kronor.

Läs mer om projektet på region Uppsalas webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Visit Upplands Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Region Uppsala
Petra Lindberg, projektledare
Mobil: 073-695 23 58

Västarvet

Västarvet ska skapa resepaket som kombinerar kulturupplevelser med vandring och cykling för internationella besökare

Projektet ska skapa kvalitets- och hållbarhetssäkrade produkter som kombinerar kulturupplevelser med vandring och cykling för internationella besökare. Kombinera befintliga leder inklusive pilgrimsleder med utvecklat utbud från exportmogna besöksnäringsföretag i Västra Götalands län.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 6 miljoner kronor.

Läs mer om projektet på Västarvets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Västarvet
Marie Fors, projektledare
Mobil: 070-020 66 15

Region Östergötland  

Region Östergötland ska utveckla reseprodukter i Skärgården, Vadstena, Göta kanal och Kinda kanal/Östgötaleden

Projektet ska utveckla tematiska nätverk för systematisk produktutveckling mot internationell marknad. Profilområden: Skärgården, Vadstena, Göta kanal och Kinda kanal/Östgötaleden.

Tillväxtverket finansierar 50 procent av den totala projektbudgeten på 6 miljoner kronor.

Kontakt

Visit Östergötland
Emil Selse, projektledare,
Mobil: 010-103 64 47

Sverige är värd för världskonferens om hållbar naturturism

Hösten 2019 är Sverige värd för en ledande internationell naturturismkongress, Adventure Travel World Summit. Kongressen samlar beslutsfattare, experter och företagare från hela världen och genomförs den 16-20 september i Göteborg. I anslutning till kongressen har alla deltagare möjlighet att besöka intressanta naturturismdestinationer i Sverige.

Pressmeddelande om Världskongress för naturturism till Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Pernilla Nordström, hållbar produktutveckling
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 66 17

Ulrika Nisser, hållbar produktutveckling
E-post: fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 65 55Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.