Tillväxtverket
Nils Bacos och Cecilia Brunnström sitter och arbetar vid ett bord. De tittar på varandra och ler.

Kunskap­sbank för socialt företagande

Sociala företag och samhällsentreprenörers främsta drivkraft är att lösa samhällsutmaningar. Vilka verktyg behöver du för att göra skillnad?

Här har vi samlat handböcker, konkreta exempel, rapporter, anbudsskola, filmer och mycket mer som har utvecklats av eller i samarbete med Tillväxtverket. En hel kunskapsbank för att du ska kunna göra skillnad på riktigt.

Samhällsnyttiga affärer genom upphandling

Forskaren Tommy Borglund och kommunalrådet Mari Jonsson är överens om att upphandling är en stor möjlighet för offentlig sektor att uppnå ett hållbart samhälle. Det finns goda exempel på miljömässiga och sociala krav vid upphandling, men många fler behöver tänka nytt och använda upphandling som ett verktyg för samhällsnytta. Se filmen nedanför - vi har även handböcker, konkreta tips och blogginlägg om just samhällsnyttiga affärer.

Det finns mycket kvar att göra som skulle ge mer valuta för de skattepengar som offentlig sektor köper varor och tjänster för. 2019 var det 706 miljader kroner, en ofattbart stor summa pengar som behöver användas för att få så mycket samhällsnytta som möjligt.

De globala hållbarhetsmålen

Sociala företags främsta drivkraft är att lösa en samhällsutmaning, vilket gör dem viktiga i arbetet med FN:s Agenda 2030 - de globala hållbarhetsmålen. I filmen nedanför berättar Admir om hur idrott stärker barns självförtroende, Liisa visar teknologi som gör skillnad för bönder i Nigeria och Johan arbetar med Nordens första social supermarket. Tre sociala företag som tänker nytt och innovativt, och gör samhällsnytta på riktigt.

Ett fält med vetestrån.

Business for good

Hur kan vi skapa fler samarbeten mellan samhällsentreprenörer, näringslivet och offentliga sektorn? Social Entrepreneurship Forum har tagit fram en rapport där de sammanställt möjligheter och tips men även de utmaningar som finns för att hitta rätt.

Ett fält med vetestrån.

Ny väg till innovativa välfärdslösningar

Samverkan mellan kommuner, regioner och sociala företag är viktigt för en god samhällsutveckling. Handboken är framtagen av SKR- Sveriges kommuner och regioner. 

Ett fält med vetestrån.

Investera i social ekonomi

Vad skulle hända om alla investerare skulle satsa 1 % av sitt kapital på fonder med fokus på samhällsnytta istället för ren ekonomisk avkastning? Att investera i social ekonomi skapar tydliga sociala eller miljömässiga effekter i samhället.

Ett fält med vetestrån.

Priset Nyttigaste Affären

Det som ska slängas, kan vara början till något nytt. Vinnare av Nyttigaste Affären 2020 går till det sociala företaget Rag2Rug som skapar fantastiska handgjorda textilprodukter av återvunna hotellakan och Clarion Collection Hotel Victoria som säljer dem till sina gäster.

Aktuell kunskap är en viktigt del för att utveckla och stärka sociala företag i Sverige. Här har vi samlat rapporter, information och handböcker som har utvecklats av eller i samarbete med Tillväxtverket.

Upphandling

Finansiering

Effektmätning

Rådgivning

Arbetsintegrerande sociala företag

De arbetsintegrerande sociala företagen har som mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, på grund av funktionsnedsättning eller andra arbetshinder. SKOOPI erbjuder arbetsintegrerande sociala företag som uppfyller vissa krav att bli certifierade. - läs mer på SKOOPI. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bilda Bygdebolag!

Bilda Bygdebolag! är en handboklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med information och inspiration för samhällsföreningar, byalag, sockenråd, omställningsinitiativ och andra grupper som vill ta det lokala utvecklingsarbetet till nästa nivå.

Mät, öka och visa samhällsnytta

Hur kan ni mäta samhällsnyttan i ert företag eller verksamhet? Filmen visar hur ni kan arbeta med effektmätning och varför det är så viktigt.

Hur ger vi det bästa stödet till samhällsnyttiga affärsidéer?

Ett Social Business Board är ett event där professionella företagsrådgivare från olika organisationer arbetar tillsammans - för att stötta idébärare till att komma vidare med sin idé och ett hållbart företagande. Bra för entreprenören, bra för rådgivarna och bra för samhället!

Vill du veta hur du kan använda Social Business Board i din verksamhet?  Ladda ner Handbok från Coompanion Västerbotten här.PDF 

Privata företag + Sociala företag = Samhällsnyttiga affärer

När Byggvesta planerade för sina nya bostäder ville de göra något extra för att skapa god stämning och en trygg miljö i området. Då föddes Yalla Rinkeby. Tillsammans med de boende började de planera för en verksamhet som både skulle bli en mötesplats och ett företag där kvinnor kan utveckla sitt entreprenörskap. Se filmen om Byggvestas och Yalla Rinkebys samarbete.

Filmer

Vill du se ännu mer? Här hittar du våra filmer om sociala företag och samhällsentreprenörer. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sociala medier

Du kan inspirera andra, hitta och sprida kunskap, nya samarbeten och mycket annat:

Samhällsentreprenörskap och socialt företagande på Facebook länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialt företagande på Linkedin