Tillväxtverket
Fyra kvinnor höjer händerna och applåderar

Vinnare av Nyttigaste Affären 2020

Det som ska slängas, kan vara början till något nytt. Årets Nyttigaste Affär 2020 går till det sociala företaget Rag2Rug som skapar fantastiska handgjorda textilprodukter av återvunna hotellakan och Clarion Collection Hotel Victoria som säljer dem till sina gäster.

Det är ett cirkulärt affärssamarbete som är vinnare i år. Tillsammans skapar de både miljömässig och social hållbarhet. Coompanion, HSB och Tillväxtverket delar ut priset för att sätta fokus på hur företag kan göra nyttiga affärer – för sig själva, för kunderna och för samhället.

Juryn motiverar vinsten:

Det här samarbetet är ett riktigt bra exempel på en cirkulär affärsmodell där avfall blir en resurs – i det här fallet nya produkter med konkurrenskraftig design och genuint hantverk. Samtidigt som lokal tillverkning skapar arbetstillfällen för en grupp kvinnor som vanligtvis hade stått långt ifrån den svenska arbetsmarknaden.

Nyttigaste Affären är ett pris som har delats ut varje år sedan 2015. Priset går till minst två företag som genom ett affärssamarbete har skapat riktig samhällsnytta, och vem som helst kan nominera kandidater på webbsidan nyttigasteaffaren.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sociala företag och samhällsentreprenörer är exempel på företagare som har samhällsnytta som främsta drivkraft. Vill du veta mer? Här kan du läsa om sociala företag och samhällsentreprenörer.