Tillväxtverket

Talare

Här får du veta mer om talarna på konferensen Digitaliseringens möjligheter.

Agneta Hedenström

Agneta Hedenström

Agneta Hedenström

Agneta Hedenström har lång erfarenhet av ledarskap och av att driva små och stora projekt med framgång. Hon arbetar som rektor på Antnässkolan och Måttsundsskolan. Agneta arbetar mycket med frågor runt digitalisering i skolan samt hur ungas intresse för IT kan ökas genom Datalogiskt tänkande samt Skaparkultur i skolan. Agneta är mycket intresserad av modern teknik inklusive programmering och införande av teknik bland unga samt brinner för kvinnors intresse för IT och hon är ordförande i Luleå Makerspace.

 

 

Anna Kuhmunen

Anna Kuhmunen

Anna Kuhmunen

Anna Kuhmunen är grundare och delägare i företaget Silba Siida i Jokkmokk. Företaget ger sina gäster en genuin inblick i det samiska vardagslivet, där kärleken till renen och naturen är kärnan.

Gästerna får ta del av allt från samisk matlagning till daglig skötsel av renar.

 

 

 

 

Christoffer Demby

Christoffer Demby

Christoffer Demby

Christoffer Demby är delägare i Ljudbang AB. och har jobbat med ljud inom film/tv och radio i 16 år. Han driver Ljudbang tillsammans med VDn Mikael Brodin och Tony Österholm. De gör båda ljudinspelningar för film och tv ute på fältet. Framförallt för dramaproduktion, men även för dokumentärer och reklamfilm. I studion jobbar de med efterbearbetning av ljud som ljuddesign, dialogläggning, foley, mixning och restaurering.

Ljudbang har studior i Luleå och Stockholm som är fullt integrerade med varandra.

 

 

Darja Isaksson

Darja Isaksson

Darja Isaksson

Darja Isaksson is a member of the Swedish Government Innovation Council, where she focuses on matters related to how to use digitalisation for increased sustainability. She’s founded three successful agencies and has been rewarded Sweden’s most influential opinion maker for her efforts to increase awareness of the opportunities and challenges to society through digitalisation.

 

 

 

 

Emma Ewadotter

Emma Ewadotter

Emma Ewadotter

Emma Ewadotter är verksamhetsansvarig och tekniker vid Sliperiets verkstad SoftLab, Umeå universitetets prototyplabb för textil och elektronik och manager för FabLab Umeå. Med en bakgrund inom konst och humaniora och med ett gott öga till såväl dataspel som handbroderi fungerar Ewadotter som handledare, inspiratör och tekniker för dem som gör bruk av verkstäderna.

 

 

 

Erika Mattsson

Erika Mattsson

Erika Mattsson

Erika Mattsson är vd för Swedish Lapland Visitors Board, officiella företrädare för besöksnäringen i regionen. Erika var med och satte Abisko på världskartan när hon lanserade Aurora Sky Station på den internationella resemarknaden. Innan hon tog vd-rollen för Swedish Lapland har hon varit vd för Kiruna Lappland och Destinationstrateg för Swedish Lapland.

 

 

 

 

Eriks Westberg och Kammarkören

Musikhögskolans kammarkör består av ca 30 sångare från olika program.

Kören gör ett stort antal konserter regionalt och internationellt. Under 12-19 april gör de en turné till Iran med konserter i Teheran och Esfahan.

Professor Erik Westberg är en internationellt välkänd kördirigent som med kammarkören och sin egen vokalensemble skapat vokal körkonst av hög konstnärlig kvalité.

Erik Westberg och Kammarkören

Erik Westberg och Kammarkören

Lena Carlsson

Lena Carlsson

Lena Carlsson

Chefsstrateg, digitalisering, Tillväxtverket. Lena är jurist och MBA. Hon har tidigare varit kanslichef för Digitaliseringskommissionen och har bred erfarenhet från statligt arbete kring digitaliseringens möjligheter och utmaningar för näringsliv och samhälle. Lena har också varit global konsultchef för ett börsnoterat IT-företag och industri-och kommunikationsråd vid Sveriges EU representation i Bryssel.

 

 

Leif Rehnström

Leif Rehnström

Leif Rehnström

Leif Rehnström är VD på prisbelönta företaget Hello Future som hjälper organisationer utanför storstadsområden att ta kontroll över sin framtid och lyckas med sin digitala transformation. Han har en bakgrund som musiker och låtskrivare, har jobbat aktivt med nätverket The Lodge i Skellefteå och är en av initiativtagarna till innovationshuset The Great Northern.

 

 

 

 

Li Skarin

Li Skarin

Li Skarin är grundare, delägare och VD till produktionsbolaget Massa Media som producerar radio och TV för bland annat public service bolagen SR, SVT och UR. Li varvar VD-uppdraget med inhopp som programledare för P1 och moderatoruppdrag. Li driver dessutom en hästgård utanför Piteå och tränar och tävlar i dressyr.

 

 

 

 

Johan Fagerlönn

Johan Fagerlönn

Johan Fagerlönn är forskare och tillförordnad studioföreståndare på RISE Interactive i Piteå. Han har arbetat i över 10 år med forskning och innovation tillsammans med bland annat fordonsindustrin och processindustrin. RISE Interactive fokuserar på tillämpad forskning inom användarupplevelser och interaktionsdesign för framtida produkter och tjänster. Institutet arbetar ofta i nära samarbete med företag och stärker dem med kreativa metoder och tankesätt. Tillsammans med slutanvändare skapas prototyper och koncept som kan utvärderas med vetenskapliga metoder. Institutets kompetens sträcker sig från självkörande fordon till sjukvård och lärandemiljöer. Resultaten syns ofta internationellt i olika sammanhang. RISE Interactive i Piteå inriktar sig särskilt på ljuddesign och möjligheterna att skapa bättre användarupplevelser med hjälp av ljud.

Johan Nordlund

Johan Nordlund

Johan Nordlund

Johan Nordlund arbetar som immaterialrättsjurist på patent och registreringsverket, PRVmed frågor om design, varumärken, upphovsrätt och periodisk skrift.

PRV har fått ett utökat informationsuppdrag från regeringen som sträcker sig över tre år. Uppdraget är uppdelat i fem olika specialområden och Johan Nordlund ansvarar för digitaliseringsområdet.

 

 

 

Johan Olsson

Johan Olsson, jurist i immaterialrätt på Dramatikerförbundet

Johan Olsson

Johan Olsson är jurist med inriktning på immaterialrätt med en examen från Uppsala universitet. Han är anställd på Dramatikerförbundet sedan oktober 2016.

 

 

 

 

 

 

Maria Stenberg

Maria Stenberg

Maria Stenberg

Efter 12 år som riksdagsledamot är Maria Stenberg (S) nu regionstyrelsens ordförande vid Region Norrbotten.

 

 

 

 

 

 

Niklas Nordström

Niklas Nordström, Piteå kommun

Niklas Nordström

Niklas Nordström är Piteå kommunstyrelses vice ordförande och kommunalråd.

 

 

 

 

 

 

One Perfect Song

Logotyp One perfect song

One Perfect Song startade sommaren 2016 och har sen dess skrivit låtar till beställare över hela Sverige. Vi skapar musik för livets viktigaste tillfällen. Du skriven texten. Vi gör musiken!


 

 

 

 

 

Peter Parnes

Peter Parnes

Peter Parnes är grundare och VD på Parnes Labs och arbetar som professor i Distribuerade datorsystem med forskning inom interaktionsteknik vid Luleå tekniska universitet. Han är också grundare och kreativ motor inom Luleå Makerspace som grundades under hösten 2013 tillsammans med bland annat Agneta Hedenström.

Tidigare grundade han även företaget Marratech vars teknik köptes av Google. Peter var även utvecklingschef på Google Sverige 2007 – 2009.

Peter har lång erfarenhet av att leda forsknings- och utvecklingsprojekt och brinner för att utveckla skolan med bland annat skaparkultur och datalogiskt tänkande. Peter debatterar flitigt dessa frågor i social media och driver ett antal aktiviteter för att bygga upp kunskapen om ämnet i Luleå, Norrbotten och nationellt. Peter är också en aktiv entreprenör och har under de senaste fem åren grundat fyra nya företag. Slutligen är Peter en aktiv programmerare och stolt tekniknörd.

Pär Soini 

Pär Soini

BD Pop är ett utvecklingsbolag för populärmusik från Norrbotten, ett resurs- och produktionscentrum med uppgift att stödja det fria musiklivet såsom regionala artister och musikproduktioner, stärka musikbranschens utveckling, stimulera tillväxt av kulturella näringar och därmed öka länets attraktionskraft.

Genom personellt och ekonomiskt stöd samt flera utvecklingsprojekt och samarbeten bidrar BD Pops verksamhet till utvecklingen av länets musikbransch.

BD Pop AB ägs av Norrbottens Läns Landsting samt kommunerna Boden, Jokkmokk, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Ron Lynch och Ronny Olovsson

Bild på Ron Lynch och Ronny Olovsson

Ron Lynch är partner och creative director, Big Baby Agency, Austin, USA.

Kreativ kommunikatör och filmregissör, mannen bakom lanseringen av GoPro bland mycket annat och en del av det kreativa centrum som bildats i Luleås vänort Austin kring världens största event för kulturella och kreativa näringar, SXSW, South by southwest. Har två år i rad varit en del av NMW som keynote och konferencier. Låg i år bakom att Louis Black, grundaren av SXSW, besökte NMW.

Ronny Olovsson är partner, PR strateg och creative director, Vinter, Luleå/Skellefteå/Umeå/Stockholm, Sverige. Han har jobbat 20 år som journalist, varav 13 år på Aftonbladet som bland annat nöjeschef, sportchef och biträdande nyhetschef. Tio år som PR-strateg på byrån Vinter som vunnit Årets Byrå i Sverige 2012 0ch 2015. Han har också suttit i Sveriges kommunikationsbyråer styrelse två terminer, är Norrbottens representant i regeringens satsning Team Sweden för kulturella och kreativa näringar och initiativtagare till NMW, Norrbotten

Susanne Jonsson

Susann Jonsson, vd Filmpool Nord och ledamot i Sveriges Radios styrelse

Susann Jonsson är vd för Filmpool Nord sedan snart fem år tillbaka och utöver vd-uppdraget även ledamot i Sveriges Radios styrelse. Susann har mångårig erfarenhet av att arbeta inom kultur och mediebranschen och arbetade på Stockholms dramatiska högskola/Dramatiska institutet när hon rekryterades till hemlänet Norrbotten. Filmpool Nord är ett regionalt, offentligägt aktiebolag som investerar i tv-dramatik, dokumentärer och kort fiktion. Därutöver har bolaget ansvar för att hantera film och rörlig bild som kulturyttring och pedagogiskt verktyg i nära samspel med regionens kommuner. Filmpool Nord tillhör pionjärerna i den regionala strukturen på filmområdet och firar i år sitt 25-års jubileum. Filmpool Nord har sitt kontor i Luleå och driver även den nyinvigda Studio Nord, del av Boden Business Park. De har bland annat samproducerat tv-serierna ”Midnattssol” (SVT) och ”Rebecka Martinsson” (TV4).

Tomas Ek

Tomas Ek, vd Samuraj

Tomas Ek är vd på Samuraj och projektledare för Anno 1500. Han berättar om en resa i tid och rum med ett helt nytt berättarverktyg i gränslandet mellan spel och film. Samuraj utvecklar VR-upplevelser med inriktning mot Museer där VR kan bli ett pedagogiskt instrument att levandegöra historia på ett helt nytt sätt. VR gör det möjligt att förflyttas i tid och rum och återuppleva händelser på plats med en känsla av att man befinner sig mitt i händelsernas centrum.

 

 

Tovah Parnes

Tovah Parnes

Tovah Parnes, 16 år, utsågs till Luleås Makerdrottning samt fick priset som Luleås Nytänkare 2016. Hon studerar första året på teknikprogrammet på gymnasiet och driver även företaget Light it up Jewelry UF där hon säljer accessoarer i skaparanda.

Tovah har lett ett antal workshoppar i ämnet making.