Tillväxtverket

Johan Olsson

Jurist, Dramatikerförbundet

Johan Olsson, Jurist, Dramatikerförbundet

Johan Olsson

Varför deltar du i konferensen?

– Jag är här för att delta i konferensen, och så småningom också medverka i ett panelsamtal om kreatörers sätt att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Vad hoppas du få ut av den?

– Jag hoppas att det ska bli intressant. Jag hoppas också att det ska bli ett dynamiskt och levande panelsamtal. Dessutom hoppas jag kunna knyta nya kontakter och träffa personer som jobbar inom kultursektorn som jag kan utbyta erfarenheter med. Det skulle ge mig värdefull input i mitt jobb.

Vilka är de viktigaste insikterna du tar med dig från konferensen?

– Det övergripande jag tar med mig är den oerhörda expansionskraft som finns i kreativa och kulturella näringar. Hur stor den potentialen är om man lyfter blicken en smula och tittar på vad jag har här inom mitt område och hur vitt och brett jag kan sprida det. Inte bara i närområdet, inte bara regionalt eller nationellt, utan längre än så. Vi måste våga tänka stort och med långtgående horisonter oavsett vilken vår produkt är.

Fick du ut så mycket som du hoppades?

– Det tycker jag. Det har varit givande dagar och jag har fått lyssna på intressanta människor. Jag fick med mig många tankar om samverkan och hur vi kan lära av varandra, genom små eller stora intryck. Om hur vi måste undvika att jobba i stuprör och våga titta på vad andra närliggande branscher och kreatörer gör. Jag jobbar med film, tv och teater och inte med musik. Men jag kan ändå se att Spotify, som lät konsumenten betala hundra kronor för högkvalitativ musik, på flera sätt banat väg för de erbjudanden vi idag ser på tv- och filmområdet. Hur det skapat en medvetenhet hos konsumenten som underlättar när man ska betala hundra kronor för högkvalitativ tv och film. Den marken bröt Spotify åt oss så att vi kunde gå i deras fotspår.

Se dokumentation från konferensen Digitaliseringens möjligheter på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster