Tillväxtverket

Johan Nordlund

Design och varumärkesjurist, Patent och registreringsverket, PRV

Bild på Johan Nordlund, Patent och registreringsverket, PRV

Johan Nordlund

Varför deltar du i konferensen?

– Jag var här för att tala på konferensen och sitta med i en paneldebatt om digitalisering. Det är mitt område inom ett relativt nytt regeringsuppdrag som snart har ett år på nacken. Jag sitter som en av fem ansvariga för digitaliseringsområdet. Sedan är jag även här för att träffa branschen. Det är väldigt sällan man får en möjlighet att träffa hela den kulturella och kreativa näringen på ett och samma ställe. Det tycker jag är suveränt. Att vi dessutom träffas i Piteå förgyller bara det hela för mig, eftersom jag är härifrån.

Vad hoppas du få ut av den?

– Att kunna knyta nya kontakter och få höra vad personer som jobbar inom de här branscherna tycker om vad jag säger, om vad PRV har att erbjuda och hur de ser på immateriella rättigheter. Om jag inte vet hur de ser på mitt arbete kan jag inte förbättra det. Det är grunden till allt förändrings- och förbättringsarbete. Idag vet jag kanske vad techbranschen tycker, men jag vet inte vad tyg- och mönsterbranschen tycker. Jag känner att jag skulle vilja få en samlad bild av läget. Det är lätt att hitta konferenser där man bara har datorspelsutvecklare eller bara musikbranschaktörer. Det är svårt att hitta en konferens där alla är samlade och fokuserar på samma ämne.

Vilka är de viktigaste insikterna du tar med dig från konferensen?

– Det är jättesvårt att säga eftersom de är så många. En av de viktigaste tror jag är att man pratar mycket om positiviteten kring den digitala utvecklingen, att man inom de kulturella och kreativa näringarna ser den som ackumulator som sätter igång saker. Istället för att prata om den som ett problem. Jag har inte hört att någon pratat om några problem kring att få stöd eller hjälp, alla är snarare väldigt öppna och glada över att det händer saker, att man får stöd och att den här landsänden utvecklas av organisationerna som är här. Positiviteten är det jag tar med mig, och tanken om att man kan göra, man kan utveckla, man kan skapa.

Fick du ut så mycket som du hoppades?

– Absolut. Jag har knutit många bra kontakter. Det här med att få visa upp vad vi på PRV kan göra, vad vi kan bidra med i de deltagande organisationernas digitaliseringsprocesser, var precis det jag ville få ut. Redan efter första dagen var det fem deltagare som kom fram till mig och sa att de måste boka oss så att vi kommer ut och berättar mer om PRV:s arbete.

Se dokumentation från konferensen Digitaliseringens möjligheter på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster