Tillväxtverket

Emma Ewadotter

Verksamhetsledare, Sliperiet Softlab/Manager, Umeå FabLab.

Bild på Emma Ewadotter, Verksamhetsledare, Sliperiet Softlab/Manager, Umeå FabLab.

Emma Ewadotter

Varför deltar du i konferensen?

– Jag ska faktiskt showa. Jag ska prata för alla som är här om släktskapet mellan makers och slöjdare. Alltså hur traditionella och moderna tekniker kan mötas och komplettera varandra. Om hur inte bara det digitala ska förnya slöjden utan även hur slöjden ska förnya det digitala. Det ska bli skitkul.

Vad hoppas du få ut av den?

– Mer än att få höra min egen röst? Då hoppas jag få ut fler infallsvinklar som kan föra Sverige framåt. Det ska bli intressant att höra de andra talarna. Det finns några som jag har pejl på, som befinner sig inom makers-sfären. Det ska bli intressant att höra hur man förhåller sig till makers som en samhällsutvecklande kraft. Jag vill ta tempen på de som är här och höra hur deras tankar går.

Vilka är de viktigaste insikterna du tar med dig från konferensen?

– När det gäller digitaliseringen finns det så extremt många möjligheter och löften. Men en av de viktigaste insikterna är att vi behöver vara lite mer på när det gäller att synas och höras, att aktivt ta makten över kommunikationen. Det var särskilt intressant att höra hur Ishotellet har jobbat med sin marknadsföring och till stor del förlitat sig på andras omdömen. Det funkar fint när man har ett extremt profilerat projekt, men är man mindre iögonfallande handlar det om att vara aktivt och inte underskatta spridningen som enkla saker kan ha. Det har varit roligt och spännande. Det känns som att det finns en ruggig nybyggaranda här. De som är här står redo att rulla igång den digitala bandvagnen och köra.

Fick du ut så mycket som du hoppades?

– Ja, åtminstone delvis. Jag kommer från hantverks- och makingsidan och hade kanske någonstans hoppats på lite mer ”the craft of the digital”. Nu handlade den här konferensen mer om digitala strategier. Inget ont sagt om det, det var väldigt upplysande hur som helst, men jag hade velat se lite mer på hantverkssidan.

Se dokumentation från konferensen Digitaliseringens möjligheter på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster