- Startsida
- Ämnesområden
- Affärsutveckling
- Internationalisering
- Regional exportsamverkan
- Utvecklingsprojekt
Utvecklingsprojekt för ökad export
Under 2021 och 2022 har vi delfinansierat projekt där aktörer utanför Regional exportsamverkan (RES) är projektägare. Projekten ökar kunskapen om vad exportföretagen behöver och bygger nätverk till en bredare krets av aktörer.
Här berättar projekten själva om sina erfarenheter och lärdomar från projekttiden. Branscher som deltog 2021 var trä- och möbelföretagen, järnvägsindustrin, IT-branschen, fordonsindustrin och start-up bolag inom Life Science.
Lär av utvecklingsprojekten från 2021

Rätt data ger stora kundinsikter
Dagens digitala samhälle ger stora möjligheter för svenska företag att nå en global kundkrets och öka sin export.

Digitala säljkanaler är framtiden
Digitala möten och andra digitala säljkanaler har skapat nya möjligheter för företag som vill exportera.

Nya verktyg för internationalisering
Projektet skapar processer och verktyg för att stödja start-ups i hur man får nya internationella partners och kunder när möten sker digitalt.

Export behöver förberedelser
Med stöd av Tillväxtverket startade TMF upp ett projekt med fokus på export. Vägen till framgång handlar om förberedelser och planering.

Snabb hjälp med kontakter avgörande
Resurser och tid har sedan länge varit skäl till varför småföretagen inte satsar mer på sin export. Liksom svårigheter med att etablera lokala, internationella kontakter. Tre företagsorganisationer samverkade och lyckades med stöd av Tillväxtverket lansera en internationell support för företagarna.
Genomförda utvecklingsprojekt 2021
Digital exhibitions
Avsikten med projektet var att skapa förutsättningar för, och ta fram metoder för, SMF att på ett effektivt, hållbart och affärsdrivande sätt delta vid digitala mässor. Därmed syftade projektet till att stärka företagens möjlighet till att fortsätta synas och verka på en internationell marknad. Projektet var ett samverkansprojekt mellan Stiftelsen Compare, Region Värmland, Verksamt Värmland 2.0 och regional exportsamverkan.
Projektägare: Stiftelsen Compare Karlstad Competence Area
Beviljat stöd: 735 073 kronor
Exportfrämjande
Projektmålet var att ta fram en samverkansmodell för exporterande SMF inom järnvägsindustrin samt företagsfrämjande aktörer. Projektet genomfördes av branschorganisationen Swerig i samverkan med Järnvägsklustret Västerås i samarbete med både företagare inom järnvägsindustrin och exportfrämjare. En långsiktig målsättning var att bidra till att etablera SMF-konsortier för export av produkter och tjänster inom järnvägssektorn.
Projektägare: Swedish Rail Industry Group (Swerig)
Beviljat stöd: 287 273 kronor
Internationaliseringspilot USA
Piloten avsåg att öka förmågan till internationella affärer i svenska företag, där stora bolag arbetar tillsammans med mindre på större marknader och affärer. Piloten skedde inom området elektrifiering och tunga transporter, med ett fokus på USA, samtidigt som projektet skapar förutsättningar för långsiktigt lärande och utveckling av arbetsformer. Projektet leddes av Mälardalens Universitet/Eletrification Hub i samverkan med Business Sweden.
Projektägare: Mälardalens Universitet
Beviljat stöd: 180 000 kronor
Samverkansprojekt Almi och Business Sweden
Genom detta projekt arbetade Almi Uppsala och Business Sweden i samverkan med att ta fram sömlösa arbetsmetoder med fokus på exportmogna småföretag som redan har en etablerad internationell försäljning. Projektet genomfördes som en regional pilot.
Projektägare: Almi
Beviljat stöd: 337 375 kronor
Strategiska beslut baserade på annonseringsdata för att främja SME företags export
Målet med projektet var att genom datainsamling, seminarier och workshops öka SMF:s förmåga att använda data som en strategisk resurs och utveckla kompetens för hur data kan användas vid strategiska och affärsmässiga beslut för att främja export. Projektet riktade sig till en utvald målgrupp med fokus på förpacknings- och logistikbranschen. Projektet genomfördes av Kunskapspartner i Lund AB i samverkan med två internationella företag; Digital Scorecard och MCP Insight.
Projektägare: Kunskapspartner i Lund AB
Beviljat stöd: 600 000 kronor
Stärk exporten hos Sveriges SMF genom samarbete
Projektet syftade till att ta fram marknadsanalyser på fyra utvalda marknader; USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike som presenterades för målgruppen små och medelstora trä- och möbelföretag via en rad webbinarier. Projektet var förberedande för en långsiktig exportsatsning. Projektägare var Trä- och Möbelföretagen (Arbio AB) och samverkansparter var region Skåne, region Jönköping, region Kronoberg samt Västra Götalandsregionen.
Projektägare: Arbio AB
Beviljat stöd: 937 500 kronor
Stärk exporten hos Sveriges SMF genom samarbete
Projektet testade nya modeller för internationell rådgivning, inspirerade och mobiliserade SMF i målgruppen, samt undersökte vilka stödbehov målgruppen har framåt för att hänga med internationellt och utveckla sin export. Projektet hade två primära målgrupper; traditionella industriföretag och snabbväxande techbolag inom business to business. Projektet genomfördes av Make Trade i samverkan med Svensk Industriförening och Kista Business Network.
Projektägare: Make Trade
Beviljat stöd: 581 877 kronor
Virtual Connections
Smile Incubator AB i samverkan med Invest in Skåne genomförde en kartläggning och behovsanalys för att identifiera företagens behov vad gäller digitalisering för internationalisering och export. Målgruppen i projektet var startup-bolag inom Life Science. Resultatet av kartläggning och behovsanalys kommer efter projektet ligga till grund för gemensam metod- och processutveckling för att utveckla projektägarnas affärsrådgivning.
Projektägare: Smile Incubator AB
Beviljat stöd: 917 457 kronor
Utvecklingsprojekt 2022
Under 2022 delfinansierar vi ett antal utvecklingsprojekt med inriktning på branschsatsningar för ökad export hos Sveriges SMF. De hittills beviljade projekten presenteras kort här.
Branschsatsning Trä- och möbelföretagen
Projektet bygger vidare på Arbios projekt från 2021 genom att erbjuda matchmaking-/besöksresor till två av de marknader de tidigare fokuserat på, i samband med London Design Festival i september och Orgatec i Köln i oktober. Projektet ska skräddarsy möten med branschkollegor samt potentiella agenter, arkitekter och inköpsorganisationer på respektive marknad. Företagen ska även besöka mässorna för att utvärdera potentialen i att ställa ut vid nästa tillfälle. Den primära målgruppen är små och medelstora möbelproducenter. 24 företag kommer att delta med projektet vid de båda mässorna.
Projektägare: Arbio AB
Projektperiod: 2022-03-01–2022-11-30
Beviljade medel: 280 000 kronor
Total projektbudget: 680 000 kronor
Kontaktperson: Linda Löf, linda.lof@tmf.se
Branschsatsning för ökad export Värmland
Projektet ska stötta företag som kan sägas ingå i värdekedjan för industriellt träbyggande, genom att de på en internationell arena får möjligheter att visa upp sina specifika produkter, tjänster och lösningar. Projektet ska lägga särskilt fokus på att lyfta och stötta små och medelstora företag med stor potential att växa internationellt samt att uppmuntra dem till att lyfta hållbarhetsfrågor som en stark konkurrensfördel. I en tidigare genomförd marknadsanalys har styrkeområden pekats ut, vilket projektet nu avser att matcha genom medverkan i utvalda internationella arenor. Målbilden är att fem små och medelstora företag har fått kontakter på utländska marknader, varav två inleder diskussioner om framtida samarbeten/affärer med utländsk motpart.
Projektägare: Paper Province
Projektperiod: 2022-04-01–2022-11-30
Beviljade medel: 300 000 kronor
Total projektbudget: 150 000 kronor
Kontaktperson: Elin Appel, e.appel@paperprovince.se
Exportutbildning 2022
Projektet ska, på uppdrag av och tillsammans med de tre branschorganisationerna Svenskt Sportforum, Scandinavian Outdoor Group och TEX!Sweden, skapa basen för en årlig exportutbildning samt etablera ett alumni-nätverk för utbildningens deltagare. Målgrupp är små och medelstora företag inom sport-, fritids- och friluftsbranscherna som utvecklar och marknadsför konsumentprodukter under eget varumärke med ambition att växa på exportmarknader. Projektet ska ge ökad exportkompetens, ökat nätverkande och erfarenhetsutbyte samt en accelererad internationell tillväxt för branschens små och medelstora företag med exportpotential. 20 företag kommer att ta del av utbildningen under projektperioden.
Projektägare: Helping You Grow International Business AB
Projektperiod: 2022-03-28–2022-10-28
Beviljade medel: 300 000 kronor
Total projektbudget: 600 000 kronor
Kontaktperson: Martin Kössler, mk@huginbiz.com
Framtagande av samlade svenska lösningar för att hantera vattenbristen
Projektet ska snabba på kommersialiseringen av svenska vatteninnovationer genom att:
- Identifiera och kanalisera det bredare vattenkunnandet som finns, bland annat hos IVL och Smart City Sweden, in i småbolagens Go to Market-arbete mot den internationella arenan.
- Stärka småbolagens förmågor till att bättre förstå och snabbare manövrera fram till affärer i stora komplexa kundorganisationer på den internationella marknaden.
- Skapa en arena för samverkan med relaterade bolag inom ekosystemet för att byta erfarenheter och skapa bredare och starkare gemensamma erbjudanden och marknadsinsatser.
Målgrupp för projektet är små och medelstora företag och startups vars lösningar finns inom byggnader.
Projektägare: IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Projektperiod: 2022-03-01–2022-11-20
Beviljade medel: 300 000 kronor
Total projektbudget: 600 000 kronor
Kontaktperson: Östen Ekengren, osten.ekengren@ivl.se
Revamping sustainable export for Swedish design SMEs @Copenhagen Design Week 2022
Exportsatsningar i möbel- och inredningsbranschen har varit en bristvara sedan pandemin startade, alla internationella mässor har varit inställda sedan våren 2020. Projektet ska producera och genomföra ett branschrelevant event och utställning i samband med 3daysofdesign i Köpenhamn i juni. Det blir ett tillfälle att lyfta fram och demonstrera nya produkter och affärsmodeller i den nya marknaden efter pandemin.
Målgrupp för projektet är små och medelstora möbeltillverkare, formgivare och produktutvecklare med inredningsproduktion som primärt fokus. Tio företag kommer att delta tillsammans med projektet i eventet i Köpenhamn.
Projektägare: Interior Cluster Sweden AB
Projektperiod: 2022-03-01–2022-10-31
Beviljade medel: 497 485 kronor
Total projektbudget: 995 000 kronor
Kontaktperson: Anna Rosenqvist, anna.rosenqvist@interiorcluster.se
Ökad export i turismindustrin
Projektet ska ta fram en analys som matchar främjarnas erbjudanden och rådgivning utifrån turismindustrins behov för att öka sin export. Detta genom att kartlägga marknadens behov, företagens förutsättningar och förmåga att möta dessa samt vilka behov på insatser de har för att nå ökad konkurrenskraft och export. I projektet ska förutsättningar för ett riktat exportnätverk för högre exportmognad inom turismindustrin undersökas, och en uppstart av detta ska göras innan projektet är slut. Analysen ska göras på minst 20 företag.
Projektägare: Stua AB
Projektperiod: 2022-03-01–2022-11-30
Beviljade medel: 250 000 kronor
Total projektbudget: 500 000 kronor
Kontaktperson: Pernilla Nordström, pernilla@stua.se
Läs mer: Ökad export i turismindustrin - Stua Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ökad export i turismindustrin - Sveriges Slottsdestination (destinationsutveckling.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.